Home [njuz] Zaslužen briselski mandat

Zaslužen briselski mandat

30
0

 Za tri godine, otkako je članica novosadskog ogranka Evropske asocijacije studenata prava (ELSA), studentkinja Pravnog fakulteta Ivana Burić stigla je do mesta u Upravnom odboru ove organizacije, što do sada nije pošlo za rukom nijednom studentu iz Srbije.Tako će na leto ova studentkinja četvrte godine prava započeti jednogodišnji mandat u Briselu

 a biće zadužena za ono zbog čega je stigla u sam vrh studentske hijerarhije – da promoviše i podržava program za razmenu studenata na praksi u inostranstvu.

– Kada sam se učlanila u ELSA-u, bili su razvijeni svi programi, osim STEP-a, programa za razmenu studenata prava na praksi. S kolegama smo za šest meseci unapredili program u celoj državi i postigli velike rezultate. Naredne godine obezbedili smo praksu za dvoje studenata iz Poljske i Švajcarske u Trgovinskom sudu u Novom Sadu i advokatskoj kancelariji. Pomogla nam je i Kancelarija za evropske poslove pri Izvršnom veću AP Vojvodine – kaže Ivana Burić, i dodaje da je zbog tih rezultata na prošlonedeljnoj skupštini nacionalnih ogranaka ELSA-e u Portugalu kandidovana i izabrana za člana Upravnog odbora ove studentske organizacije.

– Ove godine Okružni sud u Novom Sadu primiće na praksu dva inostrana studenta. Trenutno u 36 zemalja u kojima je ELSA aktivna, za 2.000 prijavljenih studenata nudi se 50 praksi, od kojih Srbija omogućava dve. Prošle godine organizovali smo ovde najveću konferenciju ELSA-e ikada, a bavila se upravo STEP-om. Trenutno organizujemo regionalnu balkansku konferenciju, a dobili smo i organizaciju skupštine ELSA-e u Budvi naredne godine – navodi sve uspehe Ivana.

I pored toga, od 700 studenata prava u Novom Sadu samo je 40 članova ELSA-e, od kojih je, kako kaže Ivana, aktivno dvadesetak. Samo sedam studenata iz Srbije prijavilo se za praksu u inostranstvu, ali još niko nije otišao. Po rečima Ivane Burić, Novosadski ogranak ELSA-e podržali su jedino Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

Cilj ovakve razmene je da se studenti upoznaju s različitim pravnim sistemima, praksa se obavlja u advokatskim kancelarijama, sudovima, nevladinim organizacijama, a mogu da apliciraju svi studenti treće i četvrte godine prava koji tečno govore engleski. Pošto poslodavac treba da obezbedi smeštaj i hranu, a praksa prosečno traje od jednog do dva meseca, teško je naći zainteresovane u Srbiji. Ipak, Ivana ističe da će se kao član (sedmočlanog) Upravnog odbora truditi da promeni stvari i da što više naših studenata kroz rad upozna i druge države i njihovo pravo.

Izvor:Dnevnik