Home [konkursi] Biznis za žene

Biznis za žene

50
0

 ZAINTERESOVANI za osnivanje samostalnih preduzetničkih radnji svoje ideje i planove mogu podneti na konkurs za "Start-ap" kredite Fonda za razvoj Republike Srbije, koji je otvoren do 15. maja. Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetništva "Beograd" tim povodom pruža tehničku podršku sugrađanima koji samostalno žele da obavljaju zanatske, proizvodne ili uslužne delatnosti. U celu priču uključio se i Grad, koji brojnim projektima pomaže nezaposlene, posebno žene.

Na promociji prvog ženskog poslovnog inkubatora "Beogradske pionirke" u ponedeljak, Jasenko Lazović, član gradskog veća, istakao je da 56 odsto nezaposlenih u prestonici čine žene.
– U Beogradu trenutno ima 110.000 ljudi bez posla – ističe Lazović. – Trenutna stopa nezaposlenosti je viša od 15 odsto, a plan Grada je da u naredene četiri godine ona bude manja od deset procenata. Brojnim aktuelnim projektima trudimo se da osposobimo nezaposlene za konkurentnost na tržištu, a ženski poslovni inkubator je jedan od njih.
Projekat "Beogradske pionirke" započet je u novembru prošle godine. Kroz obuke iz oblasti preduzetništva, menadžmenta, prava i finansija, do sada je prošlo 30 nezaposlenih žena između 35 i 45 godina starosti. Sedam najuspešnijih i najodlučnijih među njima ušlo je u drugu fazu projekta. Njima je obezbeđen prostor u novoosnovanom ženskom inkubatoru (Zahumska 8) u kome će, bez ikakvih troškova moći da razvijaju svoje poslovne planove. Pomoć iz oblasti pravne regulative, vođenja poslovnih knjiga i marketinga, pružena im je od strane eksperata Regionalnog centra za razvoj MSP i preduzetništva.
– Mnoge nezaposlene žene evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje imaju ideje i snagu da rade, ali takođe poseduju i strah od birokratije, papirologije i strah u sopstveni uspeh – priča Tamara Petrović, koordinatorka projekta. – Njima je potrebna podrška drugih žena koje su u istoj situaciji, a inkubator im omogućava da se susreću, imaju grupne sastanke sa ekspertima i zajedno odlaze do šaltera gde podnose zahteve za registraciju firmi, kredite i subvencije. Namera Grada je da projekat ženskog poslovnog inkubatora zaživi u što većem broju beogradskih opština, ali i širom Srbije, kako bi se što više žena u narednom periodu osposobilo za osnivanje malih preduzeća. Pomoć sponzora i organizacija neophodna je da bi "inkubator" postao višegodišnja praksa, jer su prekvalifikacija i dokvalifikacija nešto što je potrebno beogradskom, ali i srpskom tržištu rada.

INKUBATOR
PROSTORIJE ženskog poslovnog inkubatora nalaze se u Zahumskoj 8. U 60 kvadratnih metara smešten je salon za masažu, izložbeni prostor i kancelarije za sastanke i edukaciju u kojima narednih dana počinje kurs stranih jezika. Različiti su zanati sedam najuspešnijih "pionirki": izrada lampi i nameštaja od kovanog gvožđa, nakita i obuće od kože, čipkanih šešira i dečje postljine, ukrasa za tortu od marcipana, kao i pružanje fizioterapeutskih usluga.

BROJKE
5.000 evra – minimalan iznos preduzetničkog "Start ap" kredita koji se može podići
15.000 evra – maksimalan iznos preduzetničkog "Start ap" kredita koji se može podići
3 – 5 godina – rok otplate kredita sa periodom počeka od 12 meseci
1 odsto – kamatna stopa na godišnjem nivou

SUBVENCIJE
VIŠE od polovine žena koje su prošle kroz obuku u "inkubatoru" prijavile su se na konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje za jednokratnu bespovratnu pomoć u iznosu od 130.000 dinara. Njihova obaveza je da u roku od šest meseci po odobrenju subvencije osnuju svoje privatne biznise. Na ovaj konkurs stiglo je 250 prijava, a spisak osoba kojima su odobrene subvencije trebalo bi da bude istaknut tokom ove nedelje.

Izvor:Novosti