Home [njuz] Mnogi bi među bankare

Mnogi bi među bankare

49
0

  EKONOMSKI i turistički tehničar, farmaceutski tehničar i bankar zanimanja su koja većina đaka u Srbiji smatra najatraktivnijim. Ubedljivo najviše osmaka želi da postanu učenici medicinske, ekonomske, turističke, ugostiteljske i pravno-birotehničke škole. To je pokazala analiza prošlogodišnjeg upisa koju je napravilo Ministarstvo prosvete.

– Na vrhu tabele želja bile su i farmaceutsko-fizioterapeutska, Vazduhoplovno-tehnička, Škola za negu lepote, Srednja tehnička PTT škola i Zubotehnička škola, a sve su iz Beograda – objašnjavaju u Ministarstvu. – Gimnazije su prošle godine ostale u senci stručnih škola, a prva je po atraktivnosti bila Treća beogradska, koja se u ukupnom skoru nalazi na 12. mestu, posle medicinskih, ekonomskih i ostalih stručnih škola.
Prema podacima Ministarstva, u beogradskim školama u poslednjem upisnom roku značajnije je poraslo interesovanje za Vazduhoplovno-tehničku školu, Prvu i Trinaestu gimnaziju, a opalo za Četrnaestu gimnaziju. Među obrazovnim ustanovama u unutrašnjosti naročito je povećana popularnost medicinskih škola u Novom Pazaru i Zaječaru, Prehrambeno-ugostiteljske u Čačku, Ekonomsko-ugostiteljske u Aranđelovcu i Srednje stručne škole u Pirotu. U Medicinsku školu u Novom Pazaru želelo je da se upiše 1.157 devojčica i dečaka, a bilo je mesta samo za 150 novih učenika. U beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi bilo je čak 2.150 prijava, a upisano je 324 đaka, dok je u Pravno-birotehničkoj školi "9. maj" pet učenika konkurisalo na jedno mesto.

NIKO IH NEĆE
UBEDLjIVO najveći broj nepopunjenih mesta je u mašinstvu i obradi metala (oko 2.700), a sledi poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane (1.700) – navode u Ministarstvu. – Tekstil i kožarstvo imaju najveće smanjenje upisne kvote, a malo je interesovanje i za geologiju, rudarstvo i metalurgiju.

Izvor:Novosti