Home [njuz] Iz đačke klupe pravo na posao

Iz đačke klupe pravo na posao

45
0

 Pre nego što izaberu srednju školu u kojoj žele da nastave školovanje, učenici završnih razreda osnovnih škola trebalo bi dobro da se informišu o svemu što im se nudi. Prateći zahteve tržišta i lokalnih zajednica, u 72 srednje škole uvedena su ogledna odeljenja različitih profila, a prvi put se javljaju i neka nova zanimanja poput mehatroničara i tehničara telekomunikacija.

Program reforme srednjestručnog obrazovanja sprovodi se već pet godina i prvi rezultati pokazuju da se 70-80 odsto učenika koji su nastavu pohađali u oglednim odeljenjima zaposlilo odmah po završetku škole. Takođe, u ovim odeljenjima je bilo manje neopravdanih izostanaka, a učenici su bili zainteresovaniji za rad.
– Slučajno sam upisala ogledno odeljenje. Htela sam nešto drugo, ali nisam uspela. Bila sam razočarana i htela da se prebacim. Međutim, sad sam presrećna. Imamo mnogo prakse, učimo ono što će nam trebati. Odlazili smo u velike firme gde smo učestvovali u radnom procesu. Ranije je praksa značila obilazak fabrike, a kod nas to nije slučaj. Drugarica koja uči za pekara, takođe u oglednom odeljenju, kaže da je celo leto radila i da su gazde bile prezadovoljne onim što je u školi naučila za samo godinu dana – kaže Mirjana, učenica drugog razreda Hemijsko-prehrambene tehnološke škole u Beogradu na smeru za poslastičara.
U ogledna odeljenja upisuju se po 24 đaka, kojima će 70 odsto aktivnosti biti vezano za praksu, a samo 30 odsto za teorijsku nastavu. Takođe, oni koji žele mogu da nastave školovanje na fakultetima, dok oni koji nemaju tih ambicija trebalo bi da bez problema nađu posao.
– Ove godine nećemo uvoditi nove profile i naše dalje aktivnosti biće usmerene na uključivanje ogleda u redovan sistem obrazovanja. Ipak neke dobro opremljene škole su se snašle i u saradnji sa školama gde su uvedena ogledna odeljenja same sprovele reformu. Uspeli smo da neka vrlo nepopularna zanimanja, pre svega u oblasti poljoprivrede i prerade hrane, učinimo vrlo atraktivnim. To pokazuje i prošlogodišnja analiza upisa u srednje škole, gde se jasno vidi da su profili poljoprivrednog, prehrambenog i veterinarskog tehničara ušli u pet najtraženijih zanimanja – kažu za „Blic“ u Ministarstvu prosvete.
Osim implementacije oglednih odeljenja koji su se finansirali iz „Kards“ programa, nemačka vlada je obezbedila sredstva za uvođenje pet vrlo traženih zanimanja u svetu biznisa – komercijalista, službenik osiguranja, bankarski službenik, finansijski i poslovni administrator. Svi obrazovni profili osmišljeni su uz učešće velikog broja institucija i stručnih konsultanata, uglavnom iz sfere privrede i ekonomije, što je garant da će ovi đaci lako naći posao i imati dobru podlogu za dalje napredovanje u profesiji koju su izabrali.

Novi obrazovni profili:
-operater mašinske obrade
-elektrotehničar za elektroniku na vozilima
-monter suve gradnje
-poslovni administrator
-maser
-tehničar za kozmetiku
-tehničar za grafičku pripremu
-tehničar za bezbednost saobraćaja
-mehatroničar
-tehničar telekomunikacija
-osavremenjeno je još dvadesetak postojećih profila poput pekara, mesara, poslastičara, zlatara…

Izvor:Blic