Home [njuz] Stroži kriterijum za upis u narednu godinu

Stroži kriterijum za upis u narednu godinu

49
0

  Studenti koji su jesenas upisali fakultet moraju da osvoje minimum 43 boda od mogućih 60 da bi nastavili studiranje o trošku države, dok će za to svima onima koji se na studije upišu u narednoj školskoj godini biti potrebno najmanje 49 bodova, odlučeno je juče na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Senat je, uz samo jedan glas protiv, aminovao izveštaj Radne grupe sastavljene od nekoliko profesora i studenata.
Između ostalog, odlučeno je da minimalan broj bodova za upis u narednu godinu studija u školskoj 2009/10. bude 54 boda, dok bi se tek 2010. ispunio trenutno važeći zakonski uslov da student mora da ima svih 60 bodova kako bi upisao narednu godinu.
– Minimum za upis u narednu godinu studija za generaciju 2006/07. bio je 37 bodova, što znači da su svi mogli da prenesu 23 boda. Te bodove oni su mogli da rasporede po godinama kako su želeli, ali kako nisu mogli ranije da budu upoznati s novim pravilima i kako se dešavalo da su sva 23 boda potrošili već u prvoj godini dobiće dodatnih šest bodova – objasnio je koordinator radne grupe profesor Aleksandar Kostić.
Profesori su tako izašli u susret zahtevima studenata koji su, kako kaže profesor Kostić, ovoga puta bili zaista realni, jer se nije moglo očekivati da se odmah uspostavi takav sistem u kom će se od studenata tražiti da ostvare maksimalan broj bodova, kada profesori još nisu prilagodili svoje predmete novom sistemu rada.

Izvor:Danas