Home [njuz] Anđelina, Ceca, Novak i Ana – uzori srpske omladine

Anđelina, Ceca, Novak i Ana – uzori srpske omladine

49
0

 Nedavno objavljeno istraživanje beogradskog Instituta za psihologiju o preokupacijama mladih u Srbiji pokazuje da je naša omladina zainteresovana za politiku, pije više puta nedeljno, nema gde da izlazi, mladi su potišteni i usamljeni, dok nedostatak novca predstavlja problem za samo manji broj ispitanika.

Istraživanje koje obavljeno na 5.000 ispitanika u 26 srednjih škola u devet gradova Srbije, pokazalo je da čak 10% mladih pije više puta nedeljno, što ukazuje na veliki problem sa alkoholizmom.

Iznenađujući je podatak da je samo 19% ispitanika navelo nedostatak novca kao najveći problem, rekla je za Radio Beograd istraživač Instituta za psihologiju Ivana Stepanović.

Kada je u pitanju politika, veliki broj mladih ne prati politiku, ali je većina ipak zainteresovana da se uključi u politički život:

"Najpopularnije partije su DS i SRS – nismo im mi nudili nego su oni sami nabrajali."

Među mladima u Srbiji najpopularnije ličnosti iz javnog života su Anđelina Džoli, kao najpopularniji uzor, zatim Svetlana Ražnatović, Novak Đoković i Ana Ivanović.

„Ali, odgovori su se raspršivali i zato to nije ono što je tipično za većinu mladih",  

Najslušanije vrste muzike među mladima su folk i rok, ali i tehno.

Istraživanje je pokazalo i da trećina učenika uopšte ne čita ili čita samo ako mora, dok gotovo polovina mladih ne odlazi u muzej ili pozorište, da 85% ih mladih u Srbiji koristi računar kod kuće, a čak 98% njih poseduje mobilni telefon.

Izvor:Popboks