Home [njuz] Država zavlači 1.000 vrhunskih studenata

Država zavlači 1.000 vrhunskih studenata

50
0

 Već dve godine Fond za mlade talente ne isplaćuje stipendije od 20.000 dinara za diplomce…
Fond za mlade talente, na čijem je čelu premijer tehničke Vlade Vojislav Koštunica, uopšte nije raspisao konkurs za dodelu stipendija od 20.000 dinara za 1.000 studenta koji će ove godine diplomirati, iako je, po Statutu tog fonda, to bio osnovni razlog njegovog postojanja.

Aleksandar Valjarević, iz NVO „Omladinske inicijative” za Srbiju, navodi da se ta organizacija još novembra 2007. obratila Fondu protestnim pismom koje je podržalo oko 100 najboljih studenata Srbije s ispunjenim uslovima za dobijanje stipendije.
– U odgovoru je navedeno da postoji dobra volja za rešavanje ovog pitanja i da će se o tome raspravljati na sledećoj sednici Fonda. Od tada, nije održana niti jedna sednica Fonda – navodi Valjarević.
Milica Topalović, presedavajuća Studentske unije Srbije, kaže za „24 sata” da se studenti svakodnevno raspituju kada će konkurs biti raspisan.
– Skandalozno je to što studenti nisu dobili ni stipendije od prošle godine, a kamoli što uopšte nije raspisan konkurs za novih 1.000 diplomaca. S jedne strane dobijamo poruke političara da ostanemo u zemlji, a s druge se ništa ne čini kako bi se pomoglo, čak ni najboljim studentima – kaže Topalović.
Dalibor Marković, predsednik izvršnog odbora Studentske unije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da ovaj razvoj situacije sigurno nije pozitivan i ističe da su studenti sa ETF-a najviše pogođeni ovakvom situacijom, jer oni u najvećem broju idu na usavršavanje u inostranstvo.
Pre nedelju dana je Tamara Gašić, savetnik za odnose s javnošću Božidara Đelića, najavila da bi konkursi za stipendije Fonda za mlade talente trebalo da budu raspisani u najskorijem roku, pre predstojećih izbora.
– Ne mogu tačno da preciziram datum, ali dodela stipendija svakako ne zavisi od izbora. Ovim pitanjem mora da se bavi svaka vlada, pa i tehnička. Sredstva u budžetu postoje i neće se ponoviti debakl od prošle godine kada nije obezbeđen novac – rekla je Gašić.

Od ministarstva do ministarstva
Aleksandar Popović, član Fonda za mlade talente i kandidat DSS za gradonačelnika Beograda, rekao je da ne zna razloge za neraspisivanje konkursa i uputio nas je da se obratimo Ministarstvu prosvete. U Ministarstvu prosvete, u kojem se Fond za mlade talente nalazi, uputili su nas na kabinet vicepremijera Božidara Đelića, iako je ministar prosvete Zoran Lončar takođe član Fonda. Iz Đelićevog kabineta su saopštili da je on na sastanku i da ne mogu da nam daju informacije. Uroš Kandić, portparol ministra za obrazovanje i sport i člana Fonda Zorana Lončara, nakon pitanja nam je spustio slušalicu.

Izvor:24 sata