Home [ muviz ] Film ”Control” na Studiju B

Film ”Control” na Studiju B

57
0

 Povodom obeležavanja 38 godina postojanja Studija B ova beogradska televizija će 1. aprila premijerno prikazati jedan od najboljih i najnagrađivanijih filmova predhodne sezone, ostvarenje ‘’Control’’. Radi se o filmu koji prati život Ian Curtis-a, pevača čuvenog post pank benda Joy Division. Film će premijerno biti prikazan u utorak, 1. aprila u 00:10h. Film prati život problematičnog mladog muzičara koji je postavio novi zvuk pank rok scene i bend Joy Division na čijem je čelu bio od 1977. do 1980. Takodje predstavlja i bolan pogled na njegov klimav brak i ljubavne afere, kao i razvoj bolesti i epileptične napade koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu veče pre prve američke turneje Joy Division.

Anton Korbin, reditelj filma bio je fan benda još od njihovih prvih dana kasnih sedamdesetih, kada je uradio prve fotografije za NME koje su ga proslavile kao fotografa, a kasnije je režirao spot za pesmu "Atmosphere" 1988. Scenario je baziran na knjizi, “Touching From a Distance” Janove udovice Debore Kertis (Deborah Certis), koja je i koproducent, zajedno sa muzičkim mogulom Tonijem Vilsonom (Tony Willson) čija je kuća Factory records izdala najveći deo opusa Joy Division, a koji je preminuo nekoliko meseci pre premijere.

Film je crno beli, ali je sniman u koloru, a zatim prebačen u crno belu tehniku, kako bi, prema rečima reditelja, “dočarao atmosferu Joy Division i samo raspoloženje tog vremena”. U svim scenama u kojima bend svira uživo, svirali su zapravo glumci, koji su se mesecima pripremali za ove uloge. Sem Rajl (Sam Riley), čija je ovo prva glavna uloga, očaravajuće uvodi u svet harizmatičnog i mračnog pevača. Samanta Morton (Samantha Morton) igra njegovu suprugu Deboru, koja mu je pomagala u borbi sa mnogobrojnim demonima, a Toni Kebel ( Tony Kebbell ) menadžera benda koji im je omogućio svetsku slavu.

Naziv filma je povezan sa jednom od najpoznatijih pesama ovog benda "She's Lost Control” za koju se veruje da je posvećena devojci sa kojom je Jan radio i koja je umrla tokom epileptičnog napada.

Premijerno prikazan u Kanu, 17. maja, dan pre dvadeset sedme godišnjice Janovog ubistva, film je doživeo fantastične kritike i osvojio brojne nagrade ali i kritičare i publiku. Piter Bradšo, glavni kritičar Gardijana opisao ga je kao najbolji film godine – ” film je nežna, mračno smešna i veličanstveno odigrana biografija Jana Kertisa ”. Predvođen legijom fanova benda koji su ga promovisali od samog početka, “Control” je unapred osigurao toplu dobrodošlicu i uspešnu svetsku turneju. Prema rečima magazina Rolling Stone, “ Korbin je svojim poetskim okom otkrio dušu Janovog života i muzike. Ovaj film ne gledate, već ga proživljavate čitavim bićem ”.

 Izvor:Kontra magazin