Home [njuz] Centar za studente sa hendikepom

Centar za studente sa hendikepom

40
0

 Beograd — Univerzitetski Centar za studente sa hendikepom otvoren je u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu. Univerzitetski Centar je formiran na inicijativu Udruženja studenata sa hendikepom, prvi je tog tipa u regionu, a osnovan je kao podrška studentima sa hendikepom kako bi im bile obezbeđene jednake ogućnosti za kvalitetno obrazovanje.

Vršilac dužnosti direktora Centra Ljupka Mihajlovska istakla je danas da se studenti sa hendikepom susreću sa teškoćama prilikom studiranja, jer ne postoje organizovani prevoz, liftovi, prilagođeni prilazi na fakultetima, kao ni odgovarajuća literatura i softveri.

"Imali smo dva cilja – da Univerzitet prepozna potrebu za ovakvim Centrom i da on zaživi, kako se studenti sa hendikepom ne bi bavili problemima ljudi sa hendikepom, već svojom profesijom", kazala je ona.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je danas prilikom otvaranju centra da se "studenti sa hendikepom razlikuju od ostalih studenata po tome što su vredniji i bolji studenti".

On je ocenio da je jedina šansa za napredak Srbije "njen intelektualni kapital".

Kovačević je rekao da će u Centru biti zaposleno tri diplomirana studenta Univerziteta u Beogradu.

Kako je istaknuto, Centar neće biti "geto, već mesto odakle će kretati nove ideje i akcije".

Generalni direktor Telenora Stajn Erik Velan najavio je da će ta kompanija nastaviti da pomaže Centru.

On je istakao da Telenor zapošljava osobe sa hendikepom i pozvao studente Univerziteta u Beogradu da konkurušu u toj kompaniji.

"Telenor" je uložio 30.000 evra u opremanje Centra.

Kancelarija za Nacionalni investicioni plan (NIP) najavila je da će u opremanje Centra iz NIP-a biti uloženo 47 miliona dinara.

Odluka o osnivanju Centra doneta je prošlog leta, a otvaranje je prvobitno bilo najavljeno za septembar 2007. godine.

Prema podacima Udruženja studenata sa hendikepom, na Beogradskom univerzitetu studira oko 300 studenata sa hendikepom.

Izvor:B92