Home [konkursi] Konkurs za školovanje gimnazijalaca u inostranstvu

Konkurs za školovanje gimnazijalaca u inostranstvu

41
0

 BEOGRAD – Ministarstvo prosvete Srbije raspisalo je konkurs za dodelu stipendija za dvogodišnje školovanje gimnazijalaca u inostranstvu, po programu međunarodne mature, koji omogućava direktnu prohodnost na univerzitete sveta bez polaganja prijemnog ispita.

Konkurs za stipendije Ujedinjenih svetskih koledža (United World Colleges) namenjen je učenicima koji završavaju drugi razred gimnazije, bez obzira na smer, sa solidnim znanjem engleskog jezika, rečeno je danas u Ministarstvu prosvete, gde se može dobiti prijavni formular i drugi detalji.

Rok za prijavljivanje je 1. april, a svoje sposobnosti kandidati dokazuju kroz razgovor sa predstavnicima komisije za dodelu stipendija i predstavnikom koledža. Posle intervjua na engleskom jeziku obrazuje se lista predloženih kandidata sa koje koledži biraju učenike kojima dodeljuju stipendije.

Priprema za međunarodne univerzitete

Kriterijumi za izbor kandidata su intelektualna sposobnost, mentalno i fizičko zdravlje, ličnost, angažovanost, interesovanja, nacionalno reprezentovanje, odnosno sposobnost uspešnog predstavljanja svoje zemlje.

Ujedinjeni svetski koledži, međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, trenutno ima 12 ustanova u svom sastavu, u Velikoj Britaniji, Kanadi, Singapuru, Svazilendu, Italiji, SAD, Hong Kongu, Venecueli, Norveškoj, Indiji, BiH i Kostariki.

U koledžima se radi po programima međunarodne mature (The International Baccalaureate) priznate kao uslov za upis na univerzitetske studije širom sveta bez polaganja prijemnog ispita.

Nastava u koledžima ostvaruje se na engleskom u toku dve poslednje godine gimnazijskog obrazovanja, svi učenici su starosti od 16 do 19 godina i pripremaju se isključivo za sticanje diplome međunarodne mature i nastavak obrazovanja na univerzitetskom nivou.

Plaćeni svi troškovi osim džeparca

Od najvećeg značaja je društveno koristan rad sa starim, fizički ili mentalno ometenim osobama, grupama dece nižeg obrazovnog ili društvenog statusa ili u okviru organizovanih spasilačkih timova.

Svi učenici su stipendisti, a koledži se finansiraju putem donacija pojedinaca, institucija i organa onih država u kojima se nalaze i stipendijom su obuhvaćeni svi troškovi, osim za put i džeparac.

Koledži su inače smešteni na izolovanim mestima, najbliže mesto udaljeno je i do 30 kilometara. Smeštaj je internatski, u spavaonicama sa do pet kreveta i svim pogodnostima neophodnim za učenje, sportske i vannastavne aktivnosti.

Rad je organizovan u malim grupama, a svaki učenik ima svog tutora, kao i "lokalnu porodicu" koja mu pomaže da bliže upozna nacionalne karakteristike, umetnost, kulturu i običaje zemlje u kojoj se nalazi.

Međunarodna matura priznaje se i u našoj zemlji, ali kandidati nisu oslobođeni polaganja prijemnog ispita, pošto je zakonom propisano da je uspešno položeni prijemni obavezan uslov za upis na fakultet.

Izvor:RTV