Home [njuz] “Gudbaj” Beograde

“Gudbaj” Beograde

40
0

 Za mesec dana, Beograd će ostati bez kulturnog bogatstva Britanskog saveta koje čini više od 9.000 stručnih knjiga i beletristike, filmova, kao i materijala za nastavu i učenje engleskog jezika. Postojeći fond obogatiće biblioteke u Nišu i Novom Sadu. U ovom kulturnom centru, odluku, koja je mnoge poklonike britanske kulture rastužila, objašnjavaju željom za drugačijim načinom rada.

Kako kažu u Britanskom savetu, promene u prestonici deo su procesa transformacije ove institucije u celoj Evropi. Podsećaju da se njihov rad, tokom sedam decenija postojanja u Beogradu, nekoliko puta menjao.

– Kao što je ovde nekada bilo 20.000 knjiga, tako smo sada odlučili da ceo fond poklonimo Nišu i Novom Sadu – kaže Tatjana Dadić – Dinulović, menadžer za odnose sa javnošću. – Centrala ostaje u Beogradu, a internet centar će i dalje biti na raspolaganju korisnicima. Odluka o izmeštanju biblioteke nema nikakve veze sa politikom, reč je o našoj želji da proširimo saradnju sa partnerima u Srbiji.

Više od 2.000 članova Britanskog saveta pismom je obavešteno o mogućnosti da svoju članarinu prenesu u navedene dve biblioteke ili da zatraže povraćaj novca. Bivša članica Branka Bradarić kaže da je velika šteta što će prestonica ostati bez dragocenih sadržaja.

– Ovo mesto bilo je naš prozor u svet – smatra Branka. – Ne razumem njihovu odluku. Ćerka treba da polaže ispit ali sada ostaje bez literature.

Da svoje članove ne bi ostavili "na cedilu", u Savetu nameravaju da, uz pomoć britanskih izdavača obezbede bar materijal neophodan za pripremanje ispita. Iako su svesni da su mnogi nezadovoljni zbog najavljenih promena, nadaju se da će negodovanje biti umanjeno značajem koji ovaj potez ima za Novosađane i Nišlije.

Kultura

Osim Britanskog Saveta, u prestonici postoji još deset stranih kulturnih centara – američki, kanadski, iranski, španski, italijanski, ruski, francuski, nemački, austrijski i kineski. Njihov cilj je da kroz raznovrsne sadržaje Beograđanima približe jezik i kulturnu baštinu svojih zemalja.

Izvor: Večernje novosti