Home [njuz] Studenti boluju zbog stresa

Studenti boluju zbog stresa

57
0

 Visok pritisak i holesterol, razne alergije, bolesti želuca, nepravilan rad endokrinih žlezda, anemija, a i psihički poremećaji, bolesti su od kojih akademci sve češće pate, pokazuju sistematski pregledi u Zavodu za zdravstvenu zaštititu studenata. Na preglede sve češće dolaze i anemične i anoreksične devojke, kao i sve gojazniji mladići. Kao glavne pokretače ovakvih oboljenja lekari okrivljuju neuredan život, lošu ishranu i stalnu izloženost stresu.

– Primećeno je i na sistematskim, ali i na redovnim pregledima da sve više studenata pati od alergija. Zbog neurednog života, puno stresa i socijalnih faktora, mnogi pate i od psihičkih poremećaja. Porodica je u rasulu i to se odražava i na mentalno zdravlje mladih ljudi. Takođe je primetan i porast bolesti zavisnosti – navodi internista dr Zorica Runjajić, koordinatorka rada savetovališta za studente u Zavodu.
Studentkinje su zbog dijeta koje drže na svoju ruku i bez konsultovanja sa lekarima anemične i anoreksične, te su im potrebni meseci lečenja da bi se popravio ovaj poremećaj ishrane. Njihove kolege pak imaju često povišen holesterol, pa i krvni pritisak kao posledicu prekomerne ishrane.
– Devojke se pridržavaju saveta i dijeta iz žute štampe, ili čuju od prijateljica neki njihov „recept“ o efikasnom skidanju kilograma. Jedna studentkinja je imala jako loše rezultate analize krvi i tek posle višečasovnog razgovora priznala je kako samo uveče pojede dva kuvana jajeta, jer je tako njena prijateljica smršala. I nju, ali i ostale devojke koje pate od anoreksije prvo savetujemo kako da se hrane i pokušavamo krvnu sliku i opšte stanje organizma da im popravimo zdravom ishranom. Ako ne uspemo na taj način, dajemo im lekove, a na kraju dođu na red injekcije. Uz to, obavezno ih šaljemo u savetovalište Instituta za javno zdravlje Vojvodine – priča Draginja Milošević, medicinska sestra u Zavodu.
Posledice loše ishrane primetili su i zubari, navodeći da to, kao i nepravilna higijena, kod akademaca otežava izrastanje umnjaka.
Ginekološki pregledi u Zavodu pokazuju i da sve više devojaka ima ranice na grliću materice, kao i bakterijske i virusne infekcije, dok ciste imaju sporadično, kao i čvoriće na dojkama. Kod studenata oba pola primećen je i porast urinarnih infekcija.
Očni lekari kažu kako je procenat studenata sa bolestima oka uobičajen, jer svaki treći u proseku nosi naočare i oni redovno idu na kontrole, ali su zato primetili da ima više bakterijskih i hlamidijalnih infekcija oka, alergijskih konjunktivitisa, kao i traumatskih povreda oka, te zaključuju da studenti često učestvuju u tučama.
Sistematske preglede je od oktobra 2007. godine prošlo 3.558 akademaca, i to s prve godine Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta, kao i studenti prve i treće godine Fakulteta fizičke kulture. Pošto Bolonjska deklaracija studente obavezuje da redovno prisustvuju predavanjima, zaposleni u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata planiraju sistematske preglede u dogovoru sa fakultetima. Pri tom se trude da organizovano pozivaju studente u grupama od po 70, kako ne bi pravili gužve, i da svi studenti u jednom prepodnevu obave ceo pregled. Zakonska obaveza je da studenti u prvoj i trećoj godini urade sistematski pregled, ali akademci sa privatnih fakulteta to retko čine.
Nema lekara
Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Mira Stojanović kaže da Novosadski univerzitet ima 37.000 studenata, a u ovoj ustanovi radi samo četiri lekara opšte prakse i jedan specijalista opšte medicine. U Zavodu nemaju radiologa neophodnog da bi ispunili zakonske propise za postojanje Zavoda, a nedostaje im bar još jedan ginekolog.
– Neophodno nam je proširenje kadra, a Ministarstvo zdravlja ne daje nam mogućnost da zaposlimo još ljudi – navodi dr Stojanović.

Više beba
Dr Zorica Runjajić navodi da, prema podacima ginekološke službe, sve više studentkinja ostaje u drugom stanju, ali da je zabeležen manji broj abortusa. Pohvalno je što se devojke sve ređe odlučuju za kiretažu i što zadržavaju trudnoću, ali istovremeno dr Runjajić podseća na to da u savetovalištu često govore o kontracepciji, gde svi studenti mogu da se informišu o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Izvor:Blic