Home [njuz] “Kratki metar” – kokice goje

“Kratki metar” – kokice goje

51
0

 Na 54. Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji zvanično počinje večeras u Beogradu, učestvovaće 66 filmova u takmičarskom i stotinak u pratećim programima.
Projekcije će se održavati u maloj sali Doma sindikata i u Dvorani kulturnog centra, a svečano zatvaranje i uručenje nagrada biće u velikoj dvorani Doma sindikata, 4. aprila.

Na početku večerašnjeg programa biće uručena nagrada Saveta festivala za životno delo, koja je ovoga puta dodeljena braći Vranešević – Predragu i, posthumno, Mladenu Vraneševiću, autorima muzike za čak 150 domaćih filmova.
Kao prvi film u bloku domaćeg takmičarskog programa biće prikazana Simfonija ruku doajena Vlade Petrića.
U toj selekciji učestvuje 40 filmova – 16 dokumentarnih, devet animiranih, osam kratkih igranih i sedam eksperimentalnih.
Međunarodni takmičarski program obuhvata 26 filmova – devet dokumentarnih, sedam animiranih i deset kratkih igranih, a svi zajedno konkurišu za Gran pri i još 14 zvaničnih nagrada.
Članovi međunarodnog žirija su Elena Hristodulidu (Grčka), Sajoko Kinošita (Japan), Karpo Aćimović Godina (Slovenija) i Milena Marković i Nenad Dukić (Srbija).
Prateći programi organizovani su u cikluse "Panorama", "Svedočenja", "Antiratni film", "Susedi", Japanska animacija, Španski kratki film i UIP Evropa.