Dodeljene američke glumačke nagrade

0
SHARE

 Mračna drama Joela i Ethana Coena No Country for Old Men osvojila je juče u L.A. dve nagrade američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG) – priznanje za najbolju glumačku ekipu i najbolju epizodnu mušku ulogu (Javier Bardem).Taj moderni vestern, koji govori o „nestajanju moralnih vrednosti“, dobio je u subotu i najviše priznanje američkog Udruženja filmskih reditelja.

Dvoje britanskih glumaca odnelo je glavne nagrade: Daniel Day Lewis dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu There Will Be Blood, a Julie Christie za glavnu žensku ulogu u Away From Her.

Agencije prenose da se radi o prvoj manifestaciji te vrste u Holivudu koja ove sezone nije oštećena štrajkom scenarista.

Dodela SAG Awards uglavnom je protekla bez pominjanja tog dvomesečnog štrajka.

Jedino je Julie Christie rekla kako je "lepo primiti nagradu od svog sindikata, posebno u vreme kada se podsećamo koliko su sindikati važni".

Javier Bardem je zahvalio braći Coen što su u No Country… izabrali njegove dobre scene "umesto onih u kojima je bio stvarno loš".

Ruby Dee nagrađena je za sporednu žensku ulogu u filmu Američki gangster.

Iako je poslednja epizoda emitovana pre nekoliko meseci, serija Porodica Soprano je osvojila glavne nagrade u kategoriji drame – za najbolju glumačku postavu, a James Gandolfini i Edie Falco za glavnu mušku i žensku ulogu.

Za glavnu mušku i žensku rolu u humorističkoj seriji nagrađeni su Alec Baldwin i Tina Fey (30 Rock), dok je serija The Office (ekipa na slici) nagrađena kao najbolja komedija.

Nagrada za životno delo dodeljena je Charlesu Durningu (84), koga pamtimo iz filmova Biti ili ne biti i Žaoka.

Prvi put su dodeljene i nagrade za najbolje ekipe kaskadera, za film Bornov ultimatum i za seriju 24.

Nominacije za nagrade SAG određuje 4.200 nasumice izabranih članova tog udruženja, a dobitnike mogu da biraju svih 98.000 članova.