Home [konkursi] Henkel nagrada za mlade umetnike

Henkel nagrada za mlade umetnike

57
0

 Kompanija Henkel u Becu raspisala je konkurs za nagradu za mlade umetnike u 29 zemalja centralne i istocne Evrope i centralne Azije, koja ce za 2008. godinu biti dodeljena za crtez.Henkel nagrada bice dodeljena po sedmi put, na osnovu odluke medjunarodnog zirija, a podrazumeva novcani iznos od 7.000 evra.

Henkel ce obezbediti i podrsku za organizovanje izlozbe dobitnika u njegovoj / njenoj zemlji, kao i u Becu, u novembru 2008. godine, na kojoj ce ucestvovati i svi finalisti.

Prijave treba da sadrze CV i opis dosadasnje karijere kandidata (na engleskom ili nemackom jeziku), pri cemu je starosno ogranicenje 40 godina.

Takodje, treba poslati tri originalna neuramljena crteza (spakovana u kartonsku kutiju ili plasticnu rolnu).

Maksimalna velicina je 120 x 85 centimetara (u slucaju radova veceg formata, moguce je poslati kolor fotografiju velicine 18 x 26 cm – radovi prekomerne velicine nece biti prihvaceni).

Nece biti primani ni skrinprintovi i serigrafije (osim monotipa), fotografski radovi ili kompjuterske grafike (osim onih koje su adaptirane ili zavrsene pomocu kompjuterskog misa ili kompjuterske olovke).

Svi radovi treba da su nastali posle 2005. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti umetnici iz Albanije, Jermenije, Azerbejdzana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Ceske, Estonije, Gruzije, Madjarske, Kazahstana, Kirgizstana, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovacke, Slovenije, Tadzikistanam Turkmenistana, Ukrajine i Uzbekistana.

Henkel CEE ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualni gubitak ili ostecenje rada.

Nacionalni ziri izabrace najmanje pet najboljih umetnika medju onima koji su se prijavili u svakoj zemlji. Potom ce internacionalni ziri odabrati pet finalista za Henkel Art.Award 2008, od kojih ce jedan biti proglasen pobednikom.

Radovi finalista bice predstavljeni javnosti pocev od 18. novembra.

Umetnici ce biti zamoljeni da naprave i dodatne radove za izlozbu u Becu.

Troskove prevoza do 150 evra pokrice Henkel.

Umetnicima nece biti placehno njihovo ucesce na izlozbi u Becu ili izlozbi u njihovoj zemlji.

Radovi poslati za izlozbu bice vraceni posle odlucivanja zirija i njenog zatvaranja.

Ucesce na konkursu je besplatno.

Rok za prijavljivanje je 8. jun, a prijave treba slati na adresu: Henkel CEE – lokalno Henkel sediste.

Za ucesnike iz Srbije adresa je Henkel Jugoslavija d.o.o. Jelena Sarenac, Dunavska 86, 11000 Belgrade. Kontakt adresa za dodatne informacije je jelena.sarenac@yu.henkel.com

Za ucesnike iz Hrvatske adresa je Danijela Musa, Budmanijeva 1, HR – 10 000 Zagreb (danijela.musa@hr.henkel.com), iz Slovenije – Henkel Slovenija d.o.o, Mitja Blagajac Industrijska ulica 23, SL-2506 Maribor (mitja.blagajac@spem.si)..

Henkel art nagrada ustanovljena je kao doprinos kompanije Henkel afirmaciji i priblizavanju radova umetnika iz centralne i istocne Evrope publici iz ostalih evropskih zemalja, a naizmenicno se dodeljuje u tri oblasti moderne umetnosti – slikarstvu, fotografiji i dizajnu.

Madjarski umetnik Rajmund Doman dobio je Henkel nagradu 2007. godine, koja je dodeljena u oblasti industrijskog dizajna, a medju pet najboljih plasirali su se i umetnici iz Srbije, Slovenije, Estonije i Slovacke.

Doman je nagradjen za dizajn mini aparata za pravljenje espreso kafe.

Medju pet najboljih, u konkurenciji 140 radova umetnika, izabran je i mladi industrijski dizajner Denis Bostandzic iz Srbije, koji je konkurisao za nagradu radom "E-prase".

Taj rad je osmisljen kao jedinstveni srpski nacin koriscenja visoke tehnologije, a predstavlja digitalnu kasicu prasicu koja omogucava da se koriscenjem platnih kartica na jednostavan i originalan nacin prebacuju sredstva na stedni racun.

Ostali finalisti su bili Oloop Design Group iz Slovenije, Hannes Seeberg iz Estonije i Roman Ficek iz Slovacke.

Pored Henkel nagrade, na gala ceremoniji u Becu kompanija Henkel, u saradnji sa organizacijom KulturKontakt iz Austrije, dodelila je i dve nagrade za mlade umetnike (Young Artist's Prize) – Hermanu Trebseu iz Austrije i umetnickom paru iz Ukrajine, koji cine Ana Krivencova i Nikolaj Ridnij.

Ta nagrada podrazumeva stipendiju za tromesecni boravak u Becu, organizovanje izlozbe radova i novcani iznos od 2.000 evra.

Radovi dobitnika Henkel Art nagrade i Young Artist's Prize, kao i radovi svih ostalih finalista, izlozeni su u galeriji ArtPoint u Becu od 15. do 30. novembra prosle godine.