Home [njuz] Studenti traže i etički kodeks za profesore

Studenti traže i etički kodeks za profesore

41
0

 Iako je bilo najavljeno da će u izradi predloga pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata, koji je Rektorski kolegijum usvojio u decembru, učestvovati i studenti, kao i da će sličan pravilnik koji se odnosi na profesore pisati studenti, na čemu su oni insistirali, ništa od toga se nije dogodilo. Što je najgore, predloženim pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti, kako saznaje „Blic“, nisu zadovoljni ni predstavnici fakulteta jer se njime uvodi centralizacija.

Zbog ovakvih komentara na predlog pravilnika, studenti sa nestrpljenjem iščekuju Studentski parlament na kom će izneti svoje mišljenje i dati predloge. Tek kad prođe pvu proceduru, predlog može da se nađe na dnevnom redu Saveta univerziteta koji može da ga usvoji.

Jelena Đeri, student prorektor, potvrdila je za „Blic“ da u izradi predloga, sem nje, nisu učestvovali studenti, kao i da se na kolegijumu nije raspravljalo o pravilniku za profesore.

 

– Niko, sem mene, od studenata nije učestvovao, ali zato taj predlog ide na Studentski parlament gde će studenti dati svoje mišljenje. Ne znam kad će tačno da zaseda Studentski parlament, jer to zavisi od predsednika koji jedini može da zakaže sednicu, ali očekujem da će to biti jako brzo jer je pravilnik izuzetno bitna stvar za studente – ističe Đeri.

U Savezu studenata, nezadovoljni predlogom pravilnika, sa nestrpljenjem očekuju sednicu Studentskog parlamenta.

 

– Predlog pravilnika uvodi centralizaciju koja, mislim, nije ni dozvoljena zakonom. Na mala vrata se zadire u ingerenciju fakulteta, a pravilnik je, u stvari, trebalo da postavi samo neke opšte norme. Na fakultetima već postoje dobri pravilnici, pravljeni po specifičnosti fakulteta i ovo nije srećno rešenje zbog koncepcije i pravnog dejstva – smatra Miloš Babić, predsednika Saveza studenata NSU.

 

I profesorka Svetlana Lukić, predsednica Saveta univerziteta stava je da u izradu pravilnika moraju da budu uključeni studenti.

– Mislim da moramo da nađemo zajednički jezik dok radimo na pravilima i sve mora da prođe zakonsku proceduru, uz maksimum demokratičnosti. Zato predlog Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata sigurno neću staviti na glasanje u Savetu univerziteta, koji formalno jedini može da donese takav akt, dok ne bude zvaničnog stava Studentskog parlamenta – tvrdi za „Blic“ prof. Lukić.

 

Prema njenim rečima Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti nije ograničavanje prava studenata, pošto je utemeljen na Zakonu o visokom obrazovanju.

– U njemu je sve definisano i regulisano i možete jasno da znate da li ste nešto prekršili ili ne, čime se izbegava opasnost da se radi po nečijem ličnom nahođenju ili subjektivnom mišljenju – napominje prof. Lukić.

Izvor: Bli