Home [njuz] Prof. Kovačević: Moramo zaustaviti odliv mozgova!

Prof. Kovačević: Moramo zaustaviti odliv mozgova!

45
0

 Visokoobrazovani i vrlo talentovani mladi stručnjaci i istraživači i dalje odlaze iz Srbije, a većina njih zbog malih plata ne prihvata da ostane na našim državnim univerzitetima, odnosno fakultetima. – Ako ih ne budemo adekvatno plaćali, biće teška bežanija. Moramo zaustaviti odliv mozgova

jer, Srbija treba da bude društvo zasnovano na uslugama i pameti, a bez te dece ona nema budućnost – upozorio je prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Konferencije univerziteta Srbije, na nedavnom sastanku rektora državnih univerziteta i predstavnika ministarstva prosvete i finansija u Novom Sadu.

Da bi neko doktorirao i stigao do zvanja docenta treba 10 godina da provede na univerzitetu i da se bavi naukom. Ti ljudi moraju živeti od svoga rada na univerzitetu i treba im obezbediti solidna primanja, jer će inače najbolji otići u inostranstvo, gde im se nude mnogo bolji uslovi.

– To su mladi ljudi, koji imaju porodicu, treba da imaju decu, da žive negde, da plaćaju neki stan, da dignu kredit da ga kupe – objašnjava rektor Kovačević u izjavi za “Dnevnik” i ukazuje da problem odliva mozgova iz Srbije postoji svih ovih godina, još od 1991, od raspada SFRJ.

– Sad su se otvorila i vrata Evropske unije, pa mladi odlaze i u evropske zemlje, gde ranije nisu mogli, već su išli u Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Ameriku… Evropska unija traži kvalifikovan kadar. Evo, Nemačkoj treba 70.000 inženjera! Tehnologija se brzo razvija, a nju razvijaju mladi, obrazovani ljudi.

Izvor:Dnevnik