Home [njuz] Kruna uspeha – Nagrada za trud i znanje

Kruna uspeha – Nagrada za trud i znanje

39
0

 Nagrada „Kruna uspeha“ dodeljena je sinoć najboljim studentima Beogradskog univerziteta u 2007. godini na svečanosti u Skupštini grada. Stručni žiri, sačinjen od profesora Beogradskog univerziteta, imao je težak zadatak da od deset finalista izabere dva najbolja diplomca.

Ove godine, časovnike „Roleks“, poklon kompanije „Petrović“ dobili su Ksenija Obradović i Marko Jovanović.

– Dobiti nagradu u ovakvoj konkurenciji je velika čast za mene. Lepo je što postoje ovakve fondacije koje nagrađuju studente koji su se najviše trudili i mislim da bi ih trebalo biti više – rekao je Marko Jovanović, diplomirani pravnik, i apsolvent na Filološkom fakuletu. Marko je trenutno na doktorskim studijama Evropskog privrednog prava na Sorboni.

Druga dobitnica „Roleksa“ Ksenija Obradović završila je Elektrotehnički fakultet sa prosečnom ocenom 9,33. Uskoro će završiti master studije na odseku za sistematsko inženjerstvo i radio komunikaciju. Kako kaže, ljubav prema prirodnim naukama potiče od malih nogu.
– Kao mala sa mamom sam recitovala lirske stihove, a sa ocem vežbala zadatke iz matematike i fizike. Tata je izgleda bio uticajniji i u meni je probudio ljubav prema prirodnim naukama, kaže Ksenija, kojoj je najveća podrška mlađi brat Bogdan.

Nagrade najuspešnijim su uručili predstavnik Švajcarske ambasade i član žirija, profesor Marija Bogdanović.
– Ove godine imali smo zaista težak zadatak. Ova generacija je budućnost Srbije i treba da nam služi na čast – rekla je vidno uzbuđena profesorka Bogdanović.

Studenti koji nisu dobili nagradu nisu bili razoračarani. Srdačno su čestitali dobitnicima, a interesantno je da je većina njih, i pored brojnih mogućnosti da uhlebljenje nađe u inostranstvu, namerava da ostane u Srbiji.
– Želim da radim i živim u Srbiji, ali da povremeno putujem u inostranstvo kako bih se usavršavala – kaže Emina Savić, postdiplomac imunologije na Medicinskom fakultetu.

Njeno mišljenje deli i Milan Kalajdžić, saradnik u nastavi na Mašinskom fakultetu i stipendista ministarstva nauke.
– Pokušaću da izgradim karijeru u Srbiji. Da li na fakultetu ili u privatnom biznisu još ne znam, ali najlepše je živeti u svojoj zemlji – zaključuje Kalajdžić.

Oštri uslovi konkursa
 
Nagrada „Kruna uspeha“ dodeljuje se drugu godinu za redom. Na ovogodišnji konkurs prijavilo se više od 20 kandidata, nakon čega je žiri napravio uži izbor. Odluka o pobednicima doneta je na osnovu tri parametra. Pored viskohih ocena tokom studiranja, kandidati su pisali i esej na temu „Moj pogled na život“. Treći i odlučujući faktor bio je razgovor sa diplomcima, nakon koga su članovi žirija izabrali pobednike.
Izvor: Blic