Home [njuz] Mala molitva za zdravu sredinu

Mala molitva za zdravu sredinu

53
0

 Nagrade za literarne radove konkursa "Energija i priroda – moji prijatelji" .Ja živim pored dimnjaka. Iz svog dvorišta vidim odžak elektrane… – reči su kojima desetogodišnja Lana iz Kostolca slikovito počinje svoju priču. Ona je jedno od desetoro dece kojima je juče svečano uručena nagrada povodom literarnog konkursa Elektroprivrede Srbije

pod nazivom "Energija i priroda – moji prijatelji" u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus".

Učenici osnovnih škola u Srbiji radove su slali od 6. oktobra do 6. novembra. Na literarni konkurs stigla su 1.042 rada, koje su odabrali učitelji i nastavnici iz 231 škole. Privredna društava EPS-a izabrala su 60 najboljih radova, a žiri EPS-a 10 naj-naj radova.

Jelena Lazić (12) pretočila je u priču svoju zabrinutost zbog zagađenja Lovačke reke koja protiče kroz Osečinu. Ona je poručila vršnjacima "reka je tvoje ogledalo" i "suncu su pukle strune", dok je Lav Timotijević iz Beograda pesmom "Mala molitva" pozvao sve mozgove sveta da spreče zagađenja.

– Pisao sam pesmu o čuvanju životne sredine. Želim da naučnici smisle neku "šemu" kako bi ozdravili prirodu – rekao je Timotijević, učenik petog razreda OŠ "Nikola Tesla".

Posle uručenja nagrada, Mihajlo Gavrić, direktor sektora zaštite životne sredine u EPS-u, pozvao je učesnike konkursa da šire ideju o zdravom okruženju.

– Zaštita životne sredine i našeg okruženja je najbitnija stvar za lep i zdrav život. Potrebno je da svako samo ugasi svetlo, kad mu nije potrebno i time štedi električnu energiju i čuva je za nove naraštaje. Hajde da od Zemlje napravimo baštu i da se o njoj brinemo – predložio je Gavrić.

U okviru akcije EPS i deca, 2007. godine pod nazivom "Štedim energiju – čuvam Srbiju" pored književnog, organizovani su foto i likovni konkurs.

Izvor: Glas Javnosti