Home [njuz] Nacionalna strategija za mlade prioritet MOS

Nacionalna strategija za mlade prioritet MOS

24
0

 Ministarka za omladinu i sport Snežana Marković – Samardžić izjavila je u Loznici da će priritet u radu tog ministarstva do kraja ove i u narednoj godini biti izrada Nacionalne strategije za mlade i zakonsko regulisanje stanja u sportu. Sa stanovišta omladine, prioritet je završavanje Strategije za mlade,

čiji prvi nacrt treba da bude sačinjen do sredine ovog meseca, kako bi konsultativni proces o tom dokumentu mogao da se okonča do kraja marta sledeće godine, posle čega sledi usvajanje Akcionog plana za inplementaciju Strategije', rekla je ministarka Tanjugu.

Ona je kazala da će naporedo s tim, uz novčanu podršku Ministarstva, biti otvarane lokalne i regionalne kancelarije za mlade, budući da je od 168 opština u Srbiji do sada samo u sedam ovorena kancelelarija za mlade.

Takođe, kako je navela, značajna pažnja će biti posvećena i medjunarodnoj saradnji mladih.

Marković – Samardžić je podsetila da se nacrt zakona kojim će biti uređeno stanje u sportu već nalazi u skupštinskoj proceduri, pošto ga je vlada prihvatila, dodavši da će privatizacija u sportu biti regulisana drugim zakonskim aktom.

Među prioritetima ovog ministarstva je svakako borba protiv nasilja u sportu, što podrazumeva i mnogobrojne edukativne kampanje.

Polazeći od principa demokratičnosti i ljudskih prava, u Strategiji za razvoj sporta pripritet će imati šira baza sporta, a ne vrhunski sport, pri čemu će deca biti na prvom mestu u razvoju školskog i sporta za sve, kao i sportska infrastruktura, zatim klubovi, savezi i vrhunski sport, navela je ona.

Ministarka se u Loznici upoznala sa tokom radova na izgradnji višenamenske dvorane za osnovce u Lešnici i plivačkog bazena olimpijskih razmera u gradskom Sportskom centru, koji se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana.