Home [njuz] Samo još vazduh ne plaćamo

Samo još vazduh ne plaćamo

68
0

 Savet Univerziteta u Nišu i Studentski parlament traže od fakulteta precizna obrazloženja visine raznih taksi koje se studentima naplaćuju, jer su cene nekih papira i uverenja „nepodnošljive i nenormalne“.Na fakultetima su zaista preterali s raznim taksama i nametima, pa nas ne bi iznenadilo ako počnu da nam naplaćuju vazduh i dnevnu boravišnu taksu kao u banjama.

Možda oni na sve to imaju pravo „po zakonu“, i studenti treba samo da ćute, eventualno gunđaju i plaćaju. Ali, ako nešto nije u redu, pa i sam zakon, onda to treba menjati.

U svakom slučaju, reagovaćemo i danas na sednici Studentskog parlamenta, pozivajući se i na zahtev Saveta Univerziteta da svi fakulteti precizno obrazlože kako su „krojili“ cene nameta koje naplaćuju studentima – kaže student prorektor Univerziteta u Nišu Marija Mitrović, inače apsolvent elektronike.

Rektor Univerziteta profesor dr Radosav Bubanj navodi da je na sednici Saveta zatraženo da se na svim fakultetima preispitaju svi oblici taksi i drugih dažbina koje plaćaju studenti i na koje oni s pravom reaguju.
– Neću ja o tome da arbitriram, već neka to urade stručne službe fakulteta, i neka nam onda daju precizna obrazloženja u vezi sa visinom svake takse koja se naplaćuje studentima – kaže rektor Bubanj.

Studenti Univerziteta u Nišu koji se ne školuju o trošku države, već plaćaju izuzetno visoke školarine od više od hiljadu evra i pred svaku školsku godinu o tome vode žustre rasprave smatraju da su te školarine ozbiljne rampe za siromašne, a talentovane ljude da se svrstaju u akademce, dok fakulteti imaju „svoje argumente“, među kojima je često i onaj koji glasi „pa tako je i na Zapadu“.
Da, kažu studenti, ali „Srbija još nije Zapad, a kad će biti, ne znamo“!

Inače, sve studente sačekuju i razne takse. Polaganje prijemnog ispita na Filozofskom fakultetu, na primer, košta 5.000 dinara „po glavi brucoša“, uz toliko para i za prethodnu pripremnu nastavu.
Na ovom fakultetu prijava svakog ispita košta 300, a po isteku apsolventskog staža po 1.000 dinara. Tu su i takse, različite od fakulteta do fakulteta, za overu semestra, za uverenja o položenim ispitima, izdavanje diploma…

Izrada i izdavanje diplome na Filozofskom, Mašinskom i Pravnom fakultetu košta 5.000 dinara, dok student koji želi „papir“ da je završio prvi stepen prava treba da izdvoji ni manje ni više nego 20.000 dinara.
Kao da su ti papiri od zlata!

Na Elektronskom se do diplome može doći uz taksu od 3.900 dinara.
Posebne dažbine čekaju one koji žele da im se priznaju ispiti s drugih fakulteta. One iznose i do 1.800 dinara po predmetu, plus dažbina za upis s nekog drugog fakulteta na neki niški, koja košta i do 30.000 dinara.

Studenti s pravom smatraju da su svi ovi nameti nepotrebni, makar u pomenutim iznosima. Zato je ovaj problem i juče bio na dnevnom redu sednice Studentskog parlamenta, i još jednom će stići i do svih najvažnijih fakultetskih i univerzitetskih organa i tela.
U tome studenti imaju i punu podršku prorektora iz svojih redova Marije Mitrović, a i rektora – profesora dr Radosava Bubnja.

Prepis u bolonjsku diplomu 42.000 dinara!

Cenu prevođenja starih diploma u bolonjske „mastere“ za sada je obelodanio samo Elektronski fakultet, od koje se studentima već „podigla kosa na glavi“.
Po tom „cenovniku“, novodiplomirani će morati da plate 24.000, a oni sa nešto „starijim“ diplomama inženjera elektronike treba da „izbroje“ ni manje ni više nego 42.000 dinara.
Kao da će biti štampane zlatnim slovima ili na zlatnoj foliji.

Izvor: Glas javnosti