Home [njuz] Dani Beograda

Dani Beograda

39
0

 Ovogodišnju proslavu Dana Beograda, koja se održava od 16. – 19. aprila obeležiće izvođenje projekta Slaviše Savića DANI, koji je osvojio prvu nagradu na konkursu koji je raspisala Skupština grada Beograda. Nakon što je 20. oktobar prestao da se obeležava kao Dan Beograda, usledila je zamena datuma, te je ustanovljena manifestacija koja se odvija od 16. aprila – pojave prvog pisanog dokumenta u kome se pominje Beograd – do 19. aprila, datuma obeležavanja Predaje ključeva Beograda Srbima. 

Na konkursu Skupštine grada odabrana su tri prvonagrađena projekta za obeležavanje Dana Beograda, a odluku o najboljima donela je Komisija u sastavu Gorčin Stojanović, predsednik Komisije, Žaklina Kušić, Maja Uzelac, Petar Janjatović, Branko Dimitrijević, Igor Brakus i Anica Tucakov, komisija je sugerisala da se uz izvođenje Savićevog uključe i elementi druga dva rada.

Programi obeležavanja grupisani su po tematskim celinama: Doživljaj, Art, Nauka, Istorija.

Na istaknutom mestu biće postavljena četiri punkta, za četiri slova, odnosno četiri dana i četiri kategorije. Svako slovo obeležiće mesta događanja predviđenih za taj dan, kao grandiozne, informativne kapije vidlljive se zemlje i iz vazduha, impozantnog vizuelnog efekta.

Prvi dan biće obeležen slovom D i temom Doživljaj, i to pre svega doživljaja koji imaju gosti Beograda. Tokom ovog dana biće promovisana svojevrsna knjiga utisaka, odnosno turistički info pult "i-mpression". Reč je o staklenoj kutiji veličine 2m sa 2m, koja će biti postavljena na najprometnijem mestu u gradu, u kojoj bi se nalazio kompjuter koji bi on line bio povezan na bg live sajt i to na link: knjiga utisaka, na kojem bi Beograđani i strani turisti zapisivali svoje impresije, doživljaje o gradu.

Takođe, par dana pre ovoga, strancima koji dolaze u naš grad biće deljeni fotoaparati za jednokratnu upotrebu na ulaznim rampama, aerodromu "Nikola Tesla", železničkoj, autobuskoj stanici, sa uputstvima gde treba da ostave fotoaparate, da bi stručna Komisija napravila selekciju najboljih radova i prvog dana manifestacije, fotografije, urađene specijalno za ovu priliku, biće predstavljene na izložbi, na početku Knez Mihailove ulice, u blizini prve kapije.

Na otvaranju će biti promovisan i novi vebsajt www.belgradeblog.com na kojem će se pored zanimljivog sadržaja namenjenog isključivo stranim posetiocima Beograda, nalaziti i foto galerija.

Svake večeri, nakon dnevnog dela programa proslave, predviđenog za određeni dan, biće projektovani svetlosni, laserski zraci, elementi projekta "Ukrštanje" Ane Knežević, koji je baziran na spoju nauke, savremene tehnologije i umetničke vizije. Svetlosna instalacija će prvog dana biti projektovana sa Trga Republike, odnosno spomenika Kneza Mihaila, potom, tokom narednih dana sa Studentskog trga i lokacija oko Knez Mihailove ulice, oblikujući svetlosnu igru iznad Knez Mihailove ulice i centralnih punktova, umnožavajući se svakim danom, uz finalno ukrštanje svih svetlosnih zrakova 19. aprila, koje će povezati laserske projekcije sa svih lokacija.

Takođe, biće realizovan i deo trećeplasiranog projekta "75 godina transformacije" Branka Gavrića, Nedeljka Kovačića i Luke Sanadera, čime će se skrenuti pažnja na izrazito važnu zbirku fotografija Jeremije Stanojevića "Beograd 1930", koji će postavkom posebno izrađenih panela, na precizno definisanim lokacijama, podsetiti kojom brzinom je Beograd doživeo ozbiljne arhitektonske transformacije.

Drugi dan obeležiće slovo A. Pošto je tema grad budućnosti program će predstaviti kako umetnici, u ovom slučaju predstavnici devete, odnosno sedme umetnosti – stripa i animacije, predviđaju budućnost Beograda.

U blizini druge kapije biće postavljeni panoi sa scenama iz animiranog dugometražnog filma "Technotize" Alekse Gajića, čija se priča bazira na Beogradu u budućnosti.Slovo N kao nauka, nezaobilazan faktor kad je u pitanju budućnost, obeležiće treći dan. Naučnici će trećeg dana predstaviti svoje viđenje budućnosti, a biće otvorena i izložba patenata, koji su ostali za nama, ali su svakako doprineli razvoju nauke. Posebno će biti zanimljivo pogledati makete odbijenih, odnosno nerealizovanih patenata u periodu od 19. veka do danas.

Istog dana performans "Beograđani, građani budućnosti" predstaviće situaciju u Beogradu u budućnosti, sa posebnim akcentom na modu, odnosno kostime.

Na platou ispred slova N nalaziće se i DJ pult odakle će se puštati minimal elektro tehno pravac, a kod trećeg punkta biće predstaljen i jedan od najstarijih modela Pežoa, kao i najnoviji model, naslućujući i u tom segmentu buduće modele i pravce razvoja.

Slovo I i kao poslednje u nizu ima ulogu kapije i nagoveštava nastavak puta ka Kalemegdanu, koji je i najstarija istorija Beograda. Između ostalih aktivnosti, tog dana će biti predstavljeni stari zanati, a pored postavljenih štandova Raša Popov će podsetiti na umetnost kaligrafije. Na ovom mestu će se digitalnim fotoaparatom fotografisati zaljubljeni parovi ispred improvizovane pozadine. Slika se prebacuje na kompjuter, gde, sa kraćom intervencijom u Photoshop-u, simulira staru fotografiju mladenaca. Fotografija u takvom obliku se štampa na inkdžet štampaču i na licu mesta uramljuje u stari ram.

Nakon dodeljivanja nagrada Grada Beograda, gradonačelnik, sa gradskim zvaničnicima, dobitnicima nagrade, publikom i Beograđanima proćiće kroz sve četiri kapije, još jednom doživeti sve događaje koji su bili organizovani tokom prethodnih dana i doći do slova I, učestvujući u programu.