Home [treninzi] PROGRAM “VERA I ZAJEDNICA: DIJALOG”

PROGRAM “VERA I ZAJEDNICA: DIJALOG”

47
0

 Da biste zadovoljili uslove za prijavu, morate biti: Versko lice, staralac, ili vođa mladih u verskoj ili nekoj drugoj zajednici G rađanin Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije, s prebivalištem u jednoj od te tri države . Program “Vera i zajednica: Dijalog” je sponzorisan od strane Odeljena za obrazovanje i kulturu američke vlade a sprovodi ga IREX, američka nevladina organizacija sa sedištem Vašingtonu. Program “Dijalog” će pružiti jedinstvenu priliku za dvadeset i četvoro uticajnih osoba iz verskih i drugih zajednica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji koji se bave mladima, da razviju veštine za unapređenje međuverskog dijaloga, da se upoznaju i razviju odnose s regionalnim kolegama, i da povećaju svoje razumevanje Sjedinjenih Država. Cilj programa Vera i zajednica: Dijalog je podsticanje razmene ideja o verskoj toleranciji i raznovrsnosti, kao i ulozi religije u demokratskom društvu.

Učesnici iz Bosne, Hrvatske i Srbije će ići na tronedeljno putovanje u Sjedinjene Države, u proleće ili jesen 2008. U skolpu programa će se sastati sa verskim i drugim liderima u Vašingtonu i Filadelfiji. Učesnici će naučiti nove modele, veštine i metode za pojačanu komunikaciju između verskih zajednica. Program će uključiti i posete američkim kulturnim spomenicima. Od učesnika će se očekivati da održe kontakt između sebe i između svojih zajednica tokom trajanja, kao i posle završetka programa, koristeći interaktivne internet stranice programa. U leto 2008., i zimu 2009., dve grupe od po troje američkih stručnjaka će doći na analognu jednonedeljnu posetu u Bosnu i Herzegovinu.

Na posletku, program “Dijalog” će pružiti simboličnu financijsku pomoć za aktvinosti u zajednicama učesnika, koje će biti zasnovane na bazi njihovog iskustva u sklopu ovog programa.

Stipendija u SAD-u je u potpunosti finansirana i sastoji se od sledećeg:

  • Troškovi za dobijanje J-1 vize, kao i podrška kroz celi proces prijave za vizu,
  • Povratna avionska karta iz mesta boravka do SAD-a,
  • Prevoz unutar SAD-a,
  • Zdravtsveno osiguranje u SAD-u za hitne slučaje,
  • Smerštaj i hranu za vreme boravka u SAD-u,
  • Troškove putovanja, smeštaja i hrane za potrebe programske orijentacije, orijentacije pred polazak, i zaključne radionice koja će se održati u Sarajevu, i
  • Džeparac.

PRIJAVA

Prijave moraju stići najkasnije do 17:00, u petak, 30. novembra 2007.

Formular prijave za program se može dobiti, i popunjene prijave treba poslati na:

IMIC – Medjunarodni multireligijski i interkulturalni centar 

Za Draganu Lazić i Sabinu Pstrocki; draganalazic81@yahoo.comsabina_pstrocki@yahoo.co.uk +387 65 348 619 +387 61 486 979

Obala Kulina Bana 39
      71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Prijave se također mogu naći na: www.irex.org/programs/fc/index.asp