Home [ muviz ] Najčešći filmski citati

Najčešći filmski citati

237
0

 Čuvena rečenica Arnolda Švarcenegera “Vratiću se” (I'll be back) iz “Terminatora” najčešći je filmski citat u svakodnevnoj konverzaciji, pokazuje istraživanje sajta Myfilms.com, kojim je obuhvaćeno 2.000 ispitanika.Na drugom mestu istraživanja je završna rečenica Reta Batlera (Rhett Butler) u “Prohujalo sa vihorom”

"Frankly, my dear, I don't give a damn", a među prvih deset su i citati iz filmova “Taksista”, “Džeri Megvajer”, “Prljavi Hari”, “Kazablanka” i “Prljavi ples”, pri čemu su ih sve izgovorili muškarci.

"Beam me up, Scotty" iz “Zvezdanih staza” je na trećem mestu, dok je na četvrtom “May the force be with you" iz “Ratova zvezda”, dok je na na petom mestu liste “Life is like a box of chocolates" iz filma “Forrest Gump”.

Na listi najcitiranijih komentara iz popularnih filmova našla se i rečenica Klinta Istvuda iz filma „Prljavi Hari“ koja glasi „Do you feel lucky, punk“. Iako na osmom mestu, ovaj citat je donekle u svakodnevnom govoru izmenjen jer u filmu Istvud zapravo kaže „You’ve got to ask yourself a question: Do you feel lucky? Well, do ya, punk?”.

Prema navodima britanskog sajta Myfilms.com, to istraživanje pokazuje veliki uticaj koji filmovi imaju na ljude, menjajući čak i njihov način svakodnevnog govora.

Učesnici istraživanja upitani su i u kojim bi filmovima voleli najviše da glume, a dok su žene izabrale romantične uloge u filmovima kao što su “Prljavi ples” i “Zgodna žena”, muškarci bi više voleli da su zvezde akcionih filmova, kao što su “Ratovi zvezda”, “Umri muški” i serijal o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Izvor: B92