Home [njuz] Sindikat obrazovanja preti štrajkom

Sindikat obrazovanja preti štrajkom

49
0

calendar.gifZaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, ustanovama za smeštaj učenika i studenata stupiće u štrajk od 19. novembra ako ne budu ispunjeni zahtevi njihovih sindikata za povećanje zarada.Sindikat obrazovanja Srbije najavio je da će 19. novembra

organizovati štrajk ako Vlada Srbije ne ispuni zahtev zaposlenih da im se plate povećaju za 20 odsto u narednoj godini.

"Prema kolektivnom ugovoru, 15. novembar je datum do kojeg predstavnici sindikata i vlade treba da se dogovore o iznosu plata u narednoj godini. Ako do tada ne postignemo dogovor, 19. novembra stupićemo u štrajk", izjavio je predsednik Sindikata obrazovanja Srbuje Branislav Pavlović na konferenciji za novinare.

On je kazao da će najavljeni štrajk biti organizovan u skladu sa zakonom, pa će časovi biti skraćeni na 30 minuta.
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije navo je da taj sindikat svoje članstvo ima u oko 650 škola širom zemlje, dodajući da će u štrajku učestvovati i zaposleni u višim školama, fakultetima i predškolskim ustanovama.

Predlog sindikata je da se zaposlenima u prosveti zarade tokom 2008. godine povećaju iz tri puta. Prva povišica od pet odsto trebalo bi da bude u martu. Naredno povećanje od sedam odsto predviđeno je u junu, a treće povećanje od takođe sedam odsto, očekuje se u septembru.
Pavlović je naveo da bi ukupno, "kumulativno" povećanje zarada u 2008. godini trebalo da iznosi 20 odsto. Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije prosečna plata u prosveti u septembru iznosila je 29.346 dinara.

"Predlog ministra finansija da se zaposlenima u prosveti zarade tokom 2008. povećaju za pet odsto je neprihvatljiv, pošto bi uz ukupnu inflaciju to praktično značilo realno smanjenje plata za 10 odsto", naveo je Pavlović.

On je rekao da su predstavnici Vlade Srbije tokom pregovora podržali predlog sindikata da se povećaju koeficijenti zarada nenastavnog osoblja za 7,5 odsto (oko 3.000 dinara, zavisno od minulog rada).
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije je istakao da će se na tom zahtevu insistirati sve dok ne bude i zvanično prihvaćen, dodajući da je pomoćno osoblje u školama najugroženije pošto njihove plate ne premašuju 13.500 dinara.

Pavlović je rekao da u najavljenom štrajku očekuje i podršku preostala dva reprezentativna sindikata u obrazovanaju, Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.