Home [njuz] 52. Međunarodni beogradski sajam knjiga

52. Međunarodni beogradski sajam knjiga

38
0

sajam_knjiga52. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 22.10. do 28.10. 2007. godine u Halama 1 i 14 Beogradskog sajma na 12.500 kvadratnih metara izlagačkog prostora. Međunarodni beogradski sajam knjiga okupiće brojne izlagače iz zemlje i inostranstva: svoja izdanja predstaviće oko 800 domaćih i stranih izdavača.

Ove godine na Beogradskom sajmu nastupiće izdavači iz Italije, Kanade, SAD, Norveške, Rusije, Grčke, Japana, Velike Britanije, Francuske, Brazila, Portugala, Angole, Irana, Švajcarske, Poljske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…

Tema 52. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga jeste Dositej Obradović, povodom godišnjice njegovog dolaska u Srbiju, njegovog značaja za profilisanje srpskog prosvetiteljstva, kao i njegovog značaja za srpsko-italijanske kulturne i književne veze.

Zemlja počasni gost 52. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće Italija. Pored niza programa na italijanskom nacionalnom štandu, gosti Beogradskog sajma knjiga biće: Klaudio Magris, Jegi Fleur, Serđo Romano, Anđela Naneti, Pino Boero, Arnaldo Kolasanti, Dante Mafija, Predrag Matvejević. Među mnogim sadržajima, promocijama i predstavljanjima izdvaja se originalni program EUNIC u okviru kojeg će se organizovano i jedinstveno, na štandu u hali 14, predstaviti nacionalne institucije kulture Evropske Unije sa sedištem u Beogradu – Italijanski institut za kulturu, British Council, Austrijski kulturni forum, Gete institut i Francuski kulturni centar.

Posetioci Sajma imaće priliku da se upoznaju sa aktivnostima uglednih američkih akademskih izdavača kao i sa izdavačkim programima moskovske vlade sa šest velikih tematskih izložbi o ruskim knjigama i književnosti, svetu pravoslavne kulture itd.

Forum sajma knjiga obuhvata pet tematskih konferencija (Kulturna politika Srbije u oblasti izdavaštva, Bibliofilija danas, Masovni mediji: za ili protiv knjige, Koje nas knjige predstavljaju u svetu, Ulični sajmovi, knjižarstvo i elektronska prodaja), kao i niz stručnih tribina i predavanja.

U salama "Slobodan Selenić" i "Borislav Pekić" kao i na štandovima izdavača održavaće se razgovori, tribine i promocije.

Na galeriji Hale 14 biće postavljene tematske izložbe o Dositeju Obradoviću, o novijim prevodima srpske književnosti u svetu, o 50 godina Zavoda za udžbenike, kao i o ćirilici.

Školski dan održaće se u četvrtak 25.10.2007, kada će učenici osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije organizovano moći da posete Sajam knjiga.

Treći godišnji susret bibliotekara i izdavača, posvećen temi "Specijalne biblioteke i nabavna politika" održaće se 25.10.2007, kada će biti dodeljena i nagrada Infotekar najboljoj biblioteci i bibliotekaru za razvoj informatičke i poslovne kulture. Beogradski sajam organizuje nagradnu igru za posetioce Beogradskog sajma knjiga sa kupljenom ulaznicom: nagrada je putovanje na Sajam knjiga u Torinu, u maju 2008. godine.