Home [konkursi] KONKURS ZA PRIJAVE NA 11. MIKROFAF: CAN YOU BREATHE?

KONKURS ZA PRIJAVE NA 11. MIKROFAF: CAN YOU BREATHE?

133
0

MikroFAF i u 2020. godini nastavlja tradiciju povezivanja, promocije i upoznavanja autora uradi-sam i nezavisne produkcije. Ponovo otvaramo prostor za sve koje interesuje film,a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. Kroz raznovrsne programepromovisaćemo umetničke slobode, fokusirajući se na amaterizam, nezavisnost, gerilski film, art brut, low-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

Jedanaesto izdanje međunarodnog festivala uradi-sam i nezavisnog kratkog filma održaće se u novembru u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Moto ovogodišnjeg MikroFAF-a je Can You Breathe?, kojim želimo da skrenemo pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu. Ovakve promene, nezapamćene za mnoge generacije, onemogućavaju slobodno kretanje, rad,izražavanje, opstanak umetnosti, uobičajeni socijalni život, disanje… Zato ćemo posebnu takmičarsku kategoriju posvetiti filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija… Kao rezultat svih ovih fenomena, 2020. godina nam je donela dramatična sputavanja fizičke slobode i ugrožavanja mentalnog zdravlja.Izolovanost, bilo fizička ili u vidu ksenofobičnog negiranja različitosti rasa i kultura, proizvodianksioznost i utisak izmeštenosti iz svakodnevice i duhovnog gušenja, te stoga čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom. Ishodi svega ovoga mogu podstaći i na pozitivne akcije, u smislu jačanja solidarnosti, udruživanja oko rešavanja problema zajednice, pobune protiv diskriminacije i zloupotreba moći. Pozivamo vas da promislite o ovim temama i da kroz film pokrenete pitanja u vezi sa nekima od njih, čime ćete ujedno doprineti i MikroFAF-u 2020.

 

Kategorije za koje možete prijaviti svoje filmove:

Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradisam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Can You Breathe? Fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnimantirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom, siromaštvom… Ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela. Zanimaju nas vaši filmovi koji govore o navedenim temama i prilaze im sa inovativnih aspekata bez obzira na žanrovski pristup i produkcione uslove.

Juniorski film.Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, a organizuje ga „Satibara“ iz Beograda.

 

Za više informacija posetite:

https://www.satibara.com/11-mikrofaf/

https://filmfreeway.com/MikrofestivalofamateurfilmMikroFAF

https://www.facebook.com/MikroFAF/

https://www.instagram.com/mikro_faf/?hl=en