Home [njuz] Skupština prelomila: diplomirani = master

Skupština prelomila: diplomirani = master

33
0

diploma.jpgDiplomirani mogu da dobiju diplomu mastera samo ako se podudara 80 odsto gradiva. Zvanja diplomirani i master će biti izjednačena. Sve stranke Skupštine Srbije, izuzev Srpske radikalne stranke, najavile su posle jučerašnje rasprave da će glasati za ovu odluku.

Većina poslanika prihvatila je autentično tumačenje člana 127 Zakona o visokom obrazovanju koji je dao Zakonodavni odbor Skupštine još u julu ove godine. Po njemu masteri i diplomirani su isto i fakulteti svakom već diplomiranom koji dođe i za traži da mu se izda master diploma moraju izaći u susret.

– Postoji jedan uslov, a to je da im se 80 odsto gradiva podudara. Po Zakonu, svi koji su diplomirali mogu od matičnih fakulteta da zatraže diplomu mastera, ali za tim nema potrebe jer su im prava jednaka.
Besmisleno je da ja koji sam završio fakultet 1975. godine uzmem zvanje master jer se program po kojem sam studirao mnogo razlikuje – kaže za „24 sata" Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta.

Svi diplomirani koji budu hteli diplomu mastera moraće da plate administrativnu taksu. Koliko će ona iznositi odlučivaće fakulteti, dodao je Kovačević.
Miloš Nedeljković, dekan Mašinskog fakulteta, potvrdio nam je da će ovaj fakultet diplomiranima koji zatraže diploma naplaćivati oko 1.000 evra.

– Uz novu diplomu ide i dodatak diplomi, a to je ogroman posao. Treba pronaći dosije studenta, videti tačno ko mu je i šta predavao i popuniti dodatak koji sadrži sva znanja i veštine koje je student stekao tokom školovanja.
Koliko će administrativna taksa tačno iznositi odlučićemo na nivou grupacije tehničkih fakulteta, kad se tumačenje člana 127 usvoji u Skupštini – kaže Nedeljković.

Predstavnici studenata kažu da su zadovoljni razvojem situacije.
– Podržavamo izjednačenje zvanja i prava, ali smatramo da nema potrebe za zamenom diploma kad će prava za nastavak školovanja i dobijanje posla svima biti jednaka – kaže Aleksandar Jović iz Saveza studenata Beograda.

Izvor: 24 sata