Home [akcija] SVETIONIK ZNANJA – MANIFESTACIJA KOJA POKREĆE MLADE LJUDE IZ CELE SRBIJE DA...

SVETIONIK ZNANJA – MANIFESTACIJA KOJA POKREĆE MLADE LJUDE IZ CELE SRBIJE DA URADE NEŠTO ZA SVOJ GRAD

140
0

Svetionik znanja“ je tradicionalno takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja. Sve što je potrebno je da uoče neku dobru promenu koju bi želeli da realizuju u svom mestu, da se prijave i pokrenu.

Svetionik znanja“ se održava četvrtu godinu zaredom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacijje, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Gradovi koji učestvuju ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.

Projekat sprovodi udruženje Svetionik znanja, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Kako izgleda učešće u Svetioniku znanja? Priliku za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolci iz različitih gradova Srbije imaju na svečanom otvaranju, kada se definišu timovi po gradovima, upoznaju sa mentorima i predavačima. U Vršcu (11-13. septembar) , prisustvuju trodnevnom seminaru koji obuhvata smeštaj, predavanja, radionice i zabavni program. Tokom seminara timovi srednjoškolaca određuju i definišu projekte kroz žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

Nakon seminara sledi tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partenerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju Svetonika znanja (kraj novembra), gde radove ocenjuje stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Svetionik znanja spaja proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije kroz učenje i rad na unapređenju mesta u kojima žive. Učešćem u Svetioniku znanja mladi ljudi imaju priliku da uče od eminentnih stručnjaka osnove projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.

Učešće u Svetioniku znanja je višestruko korisno, ali i zabavno, a potpuno je besplatno! Zainteresovani učenici srednje škole koji žive na teritoriji Srbije samo treba da se prijave za učešće na linku ovde putem zvaničnih kanala Svetionika znanja na društvenim mrežama. Konkurs za učesnike je otvoren do 2. avgusta.

Napomena: Kako bi sve aktivnosti bile odrađivane u skladu sa epidemiološkim preporukama Kriznog štaba za praćenje epidemije,Svetionik znanja će nabaviti svu opremu kao meru zaštite od zarazne bolesti uključujući maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Takođe pri odabiru prostora za održavanje aktivnosti vodiće se računa da postoji dovoljan prostor za distancu između učesnika u slučaju propisanih mera socijalne distance i da prostorije imaju kapacitete za prirodnu ventilaciju.