Home [njuz] Nema krivaca za prepravku ocena

Nema krivaca za prepravku ocena

175
0

keybroad.gifProfesori, koji su nam rekli da su njihove ocene popravljene na nezakonit način u Šestoj beogradskoj gimnaziji, saslušani su u Ministarstvu prosvete. Zato očekujemo sledeći korak Ministarstva. Ne odustajemo od namere da se ovaj slučaj istraži do kraja, utvrdi istina – kažu za Blic roditelji čija deca idu u tu gimnaziju.

Da podsetimo, učenicima I/4 odeljenja u Šestoj beogradskoj gimnaziji, u junu su preko noći popravljene jedinice, dok su njihovi vršnjaci učili spremajući se za popravni ispit.
Vladimir Knežević, direktor te škole, rekao je tada da je urgencija za jednu učenicu stigla "sa najviših nadležnih instanci, ali da je odlučeno da se ocene poprave još nekim đacima iz istog odeljenja, jer se nisu najbolje snašli".

Uslov koji je postavila škola bio je: "Može, ali ovi učenici moraju da odu iz naše gimnazije." Profesori sa kojima smo tada pokušali da razgovaramo nisu smeli ni da "zucnu", iako su se, saznaju roditelji, pobunili zbog nezakonitog popravljanja ocena.
Najgore je ipak što, prema saznanjima roditelja, pozitivne ocene nisu ni upisali pomenuti profesori. Ko jeste – još nije poznato.

Profesori čije su ocene ispravljene, saznaje "Blic", posetili su pre nekoliko dana Ministarstvo prosvete i ispričali šta se zaista desilo na sednici Odeljenskog veća u ovoj gimnaziji.
Profesore je u Ministarstvu primio Milorad Milenković, pomoćnik ministra prosvete, i obećao da će ispitati ceo slučaj.

Roditelji su i ranije pokušavali da dođu do istine, pa su u junu obavestili prosvetnu inspekciju o dešavanjima u školi, ali su oni reagovali tek posle pisanja "Blica". Prosvetna inspekcija je početkom jula posetila školu, a iz Ministarstva prosvete stiglo je saopštenje:
"Uvidom u zapisnik sa Odeljenskog veća konstatovano je da je bez ikakve rasprave ili preglasavanja verifikovan uspeh svih učenika prema predlozima profesora.
Međutim, u zapisniku sa sednice Nastavničkog veća konstatovano je da je jedan od profesora zatražio objašnjenje od direktora škole o uspehu učenika iz odeljenja I/4, uz komentar da svi đaci ovog odeljenja imaju pozitivan uspeh.
Direktor škole je obrazložio da je i ove kao i na kraju svake školske godine bilo pritisaka da se popravi uspeh pojedinih učenika."

– Imamo saznanja da je uprava škole insistirala kod profesora odeljenske zajednice pre i za vreme sednice Odeljenskog veća da se ovim učenicima poprave nedovoljne ocene.
Jedna učenica je pre sednice imala četiri nedovoljne ocene. Obavešteni smo da pojedini profesori nisu svojom rukom posle sednice upisali pozitivne ocene, već neko drugi – kažu roditelji.

Roditelji naglašavaju da su spremni da istraju u naporima da se istina otkrije.
– Nadamo da nadležni neće dozvoliti da sprovođenje zakona zavisi od inicijative pojedinaca. Očekujemo da Školski odbor hitno zaseda, ispita novonastalu situaciju i sasluša profesore kako bi se utvrdilo šta se zaista dogodilo u školi – kažu roditelji.

Profesor Kozomora započeo štrajk

Redakciju "Blica" juče je posetio Nikola Kozomora, profesor srpskog jezika u Šestoj beogradskoj gimnaziji, koji je zbog dešavanja u školi započeo štrajk, odbijajući da drži časove.
– Samo se borim za pravdu jer je već godinama u našoj školi na snazi direktorova samovolja. On je falsifikovao zapisnik sa sednice Nastavničkog veća krajem juna.
Tada je Jasna Perić, profesorka geografije, javno rekla da ona nije upisala dvojku već neko drugi. To nije ušlo u zapisnik koji je videla inspekcija.

Miloradu Milenkoviću, pomoćniku ministra prosvete, profesori su ispričali šta se desilo. On je prisustvovao sednici Nastavničkog veća koja je održana u ponedeljak, ali je na samom početku rekao: "Za nas je problem ispravljanja ocena rešen.
Podnesite krivične prijave." Zbog toga štrajkujem – kaže profesor Kozomora.

Nemušti stav Ministarstva

Republički prosvetni inspektori izvršili su nadzor i, između ostalog, naložili meru Školskom odboru Šeste beogradske gimnazije da na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja utvrdi odgovornost direktora Šeste beogradske gimnazije.

Školski odbor je postupio po naloženoj meri i utvrdio da nema objektivne odgovornosti direktora škole u navedenom slučaju.
– Ministarstvo prosvete će dalje postupati u skladu sa Zakonom – rekao je juče za "Blic" Milorad Milenković, pomoćnik ministra prosvete.

Izvor: Blic