Home [njuz] Ko ne kupi knjigu, ne može na ispit

Ko ne kupi knjigu, ne može na ispit

62
0

knjiga.jpegIstraživanje koje je uradila Studentska unija Srbije pokazuje da se 53 odsto studenata našlo u situaciji da kao uslov da polažu ispit kupuju udžbenike na insistiranje profesora. Tako profesor na Odseku procesna tehnika Mašinskog fakulteta u Beogradu prodaje svoju knjigu za 40 evra.

I tu ne bi bilo ničeg spornog da profesor ne vodi preciznu evidenciju svih koji kupe njegove udžbenike. Oni koji kupe knjigu bez problema polažu ispit. Oni koji ne kupe – padaju, tvrde mašinci.

Najgore je to što istraživanje pokazuje da se u čak 25 odsto slučajeva, kada profesor insistira da studenti kupe udžbenik kao uslov za polaganje ispita, knjiga kupuje direktno od profesora.
Iako za ovakve pojave, kažu studenti, znaju svi, one obično ne prestanu dok akademci ne skupe hrabrost i javno o njima progovore. A to se retko dešava.

Najčešće studenti prećutno pristaju na profesorske ucene, plašeći se posledica. Ovakve pojave je teško dokazati, jer se sve dešava iza zatvorenih vrata, u profesorskim kabinetima.
– Nismo do sada imali pritužbe da se tako nešto dešava na našem fakultetu. Ali ako se utvrdi da su studentske tvrdnje tačne i da se to radi i kod nas, odmah će biti zabranjeno. To je vrhunski bezobrazluk – kaže za "Blic" prof. dr Miloš Nedeljković, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U javnosti su nekoliko puta pominjani profesorski potpisi na indeksu za sve koji kupe udžbenik na početku školske godine. Čulo se tada ime uvaženog profesora sa jednog beogradskog fakulteta društvenih nauka.
Kupovina profesorskih knjiga bila je često i uslov za izlazak na ispit. Pa ko ne kupi, ne može ni da se pojavi na ispitu. Šestice su pak ponegde, kažu studenti, "padale" čim se isplati novac za knjigu.

I ništa. Nikada nijedan profesor za taj prekršaj nije kažnjen. Ucena studenata kupovinom udžbenika bilo je i na beogradskom Fakultetu političkih nauka, Ekonomskom, Pravnom, Filozofskom, Fakultetu organizacionih nauka…
– Dobili smo pritužbu i sa Više medicinske škole u Zemunu. Tamo jedan profesor primorava studente da kupe njegov udžbenik u kojem se nalazi test za kolokvijum – kažu u Studentskoj uniji Srbije.

I rukovodstvo Univerziteta u Beogradu apelovalo je nekoliko puta na svoje profesore da ne uslovljavaju izlazak studenata na ispit kupovinom udžbenika.
– Ali to nije imalo efekta, jer fakulteti nemaju mehanizme da kazne profesore koji i dalje rade šta hoće. Kakva Bolonja i novi sistem studiranja dok se naši profesori bave ovakvim stvarima. To je čista korupcija – kažu u Studentskoj uniji.

Cene studentskih udžbenka nisu male. Za udžbenike na Medicinskog fakultetu u Beogradu, primera radi, studenti moraju da izdvoje od 50 do 100 evra.
Istraživanje pokazuje da studenti u Srbiji svaki treći udžbenik fotokopiraju, jer im je to jeftinije nego da kupuju nove udžbenike.

Prošle školske godine usvojen je pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata Univerziteta u Beogradu. U prvoj verziji pravilnika profesori su tražili da bude kažnjen svaki student koji uči iz fotokopirane knjige.
Pominjana je i mogućnost da zbog fotokopija student leti sa fakulteta.

– Ali to im, na sreću, nije prošlo. Na mnogim fakultetima studenti moraju da fotokopiraju neke stare knjige, nekih nema u bibliotekama, a ni u knjižarama.
Senat je zbog toga usvojio sve izmene koje smo predložili. Tako da će od sada biti kažnjeni samo oni studenti i fotokopirnice koji umnožavaju knjige radi dobiti – kažu studenti.

Ne znaju za prodaju

Nemamo saznanja da je na našem odseku neko od profesora na nedozvoljen način prodavao udžbenike. Naši studenti znaju da mogu da se obrate prvo nama ako postoji neki problem i mi ćemo učiniti sve da ga rešimo – kaže za "Blic" prof. dr Branislav Jaćimović, šef Katedre za procesnu tehniku na Mašinskom fakultetu.

Rezultati istraživanja o stavovima studenata

– našli su se u situaciji da kao uslov da polažu ispit kupuju udžbenik na insistiranje profesora – 53%
– kada profesor insistira da kupe udžbenik kao uslov za polaganje ispita, taj udžbenik kupuju direktno od profesora – 25%
– čuli su za davanje mita za ispit ili ocenu – 68%
– čuli su za varanje na ispitu – 79%
– profesori s njihovih fakulteta zloupotrebljavaju obavezu da ispituju objektivno – 60%
– profesorima može pomoći njihov uticaj kada bi se našli u istrazi povodom korupcije – 70%
*Istraživanje je uradila Studentska unija Srbije

Izvor: Blic