Home [njuz] Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. oktobar

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. oktobar

50
0

pen2.gifAkivista Koalicije mladih i CeGraD-a Duško Krstić, učestvovao je na okruglom stolu koji je  Odbor za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije organizovao povodom 17. oktobra Svetskog dana borbe protiv siromaštva. Okrugli sto se održao u sredu, 17. oktobra 2007. godine, sa početkom u 11,00 časova u Maloj Sali  Narodne skupštine Republike Srbije.

Ovogodišnja tema je „Mladi i siromaštvo“, a u okviru obeležavanja Dana siromaštva u skupštini je održana  i akcija „Ustani i progovori protiv siromaštva i nejednakosti“.

Ujedinjene nacije su 1993. godine ustanovile Dan borbe protiv siromaštva kao dan simbolične posvećenosti u nastojanjima da se iskoreni ekstremno siromaštvo i nejednakost. Dan se obeležava širom sveta, i prati ga akcija čitanja posebne poruke solidarnosti uz simbolično ustajanje. “Ustani i digni svoj glas protiv siromaštva i nejednakosti” prestavlja globalnu kampanju jačanja svesti o ovom problemu i podsećanje vlada i drugih međunarodnih aktera na ispunjavanje obećanja iz Milenijumske dekleracije UN iz 2000. o iskorenjivanju ekstremnog siromaštva. Očekuje se da će prošlogodišnji rekord od 23,5 miliona ljudi koji su ustali na ovaj dan biti nadmašen.

Na skupu su  govorili  Stalni koordinator UN Lans Klark, Snežana Samardžić-Marković, ministar za omladinu i sport, Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a za Srbiju i za Hrvatsku, Tinde Kovač-Cerović, savetnica pri timu potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva, a primere dobre prakse izneće predstavnici nevladinih organizacija koje se bave podrškom mladima (agenda u prilogu).

Domaćin je skupštinski Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja i njegov predsednik Meho Omerović, a koorganizator kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju.

Ovogodišnji Dan borbe protiv siromaštva i nejednakosti u Srbiji posvećen je mladima kako bi se naglasila posebnost ove kategorije stanovništva i njegova ranjivost kada je reč o siromaštvu. U neizvesnim okolnostima vezanim za osamostaljivanje i prelazak iz detinjstva u svet odraslih, a naročito suočeni sa diskriminisanjem prilikom zapošljavanja, mladi ne samo što teško dobijaju šansu da iskažu svoje potencijale, već su u opasnosti da ostanu ili dospeju u začarani krug siromaštva, što se dalje prenosi i na uslove života potomstva.

Breme siromaštva naročito pogađa mlade koji pripadaju marginalizovanim grupama: izbeglice, raseljene, osobe sa invaliditetom, mlade romske nacionalnosti. Siromaštvo je rasprostranjenije među ruralnim stanovništvom. Mlade žene su češće izložene opasnosti od siromaštva, posebno one koje su izložene nasilju i samohrane majke. Srbija je još uvek jedina zemlja u Evropi bez celovite strategije poboljšanja položaja i uslova života mladih. Takva strategija je upravo u izradi na inicijativu novoformiranog Ministarstva za omladinu i sport i ovaj događaj je samo jedan u nizu aktivnosti koji bi trebalo da doprinese povećanoj brizi društva o mladima, a posebno onima koji svoj odrasli život započinju u uslovima siromaštva.