Home Bioskop „Pravi surferi“

„Pravi surferi“

117
0

Bioskop ''Palež'' od četvrtka 18. oktobra, od 19 časova.

surferiStilski smeo kompjuterski animirani film "Surf's Up" baziran je na neverovatnoj ideji da su jahanje na talasima izmislili pingvini. U ovom filmu, ekipa dokumentarista će povesti gledaoce iza kulisa i preko talasa tokom najveće, najuzbudljivije i najopasnije surferske predstave poznate čoveku, a to je Pingvinsko svetsko prvenstvo u jahanju na talasima.

O PRODUKCIJI

“Ideja o pingvinima koji surfuju mi je dala razlog za razmišljanje. Šta ako, umesto da pravimo klasičan fantastični narativ, zađemo u svet animacije sa hipotetički autentičnom kamerom, kao da snimamo prave intervjue naizgled bez scenarija?” kaže producent Kris Dženkins. “Šta bi nam ti pingvini rekli da im se pruži šansa? Od tog trenutka brzo se shvatio potencijal te kombinacije – maštovitost animacije udružena sa realizmom i neposrednošću današnjih reality show programa.”

Reditelji Eš Brenon (koreditelj filma Priča o igračkama 2) i Kris Bak (reditelj Tarzana) brzo su uvideli genijalnost ideje: oslanjajući se na konvencije i stil realne televizije i dokumentarnog filma, pravi surferi će imati neposrednost i relevantnost koji će ga izdvojiti od konkurencije. Koristeći tu tehniku, reditelji su usmerili pažnju na likove, priču i scenografiju.

Zbog kvazi-dokumentarističke prirode filma, bilo je neophodno da likovi govore na prirodan, neusiljen način – uključujući improvizovane i preklapajuće dijaloge. Uobičajeno je da su glumci sami u kabini kada snimaju glasove za svoje likove, što animatorima, montažerima i toncima dozvoljava više fleksibilnosti. Kod Pravih surfera, autori su doneli neuobičajenu odluku da snime mnoge scene sa više glumaca u kabini u isto vreme. “Glumci se prijatnije osećaju kada snimaju dijaloge sa drugim glumcima, i to se vidi u filmu,” kaže Bak. “Džef, Šaja, i Zui su bili sjajni u timu. Zaista su se poistovetili sa svojim likovima.”

Kada su autori pronašli glas Kodija Maverika, potražili su pravog glumca za lik Big Zija. Pronašli su ga u Džefu Bridžisu koji je, prema autorima, bio jedini koji bi mogao da glumi opuštenog surferskog velikana.

O LIKOVIMA

KODI MAVERIK

Rođen u Smrzogradu, na Antarktiku, Kodi Maverik je maleni pingvin sa ogromnom željom da bude pobednik. Zbog toga što misli da će mu surferski trofej doneti ljubav i poštovanje koje zna da zaslužuje, Kodi je odlučan u tome da uradi sve što je potrebno da pobedi na desetom Memorijalnom godišnjem Big Zi turniru.

Kodijev idol je Big Zi, poznati surfer koji je imao sve što bi jedan mali pingvin mogao poželeti. Big Zi je bio popularan, uspešan, i obožavali su ga milioni. Iako se – ili možda baš zbog toga – Zi nikada nije vratio sa svog poslednjeg takmičenja na talasima pre deset godina, legenda o njemu je samo porasla u svesti mladog pingvina.

Ipak, Kodi ima još mnogo da uči – uključujući i to da biti pobednik ne znači obavezno i poneti trofej kući.

EZEKIL “BIG ZI” TOPANGA

Svet surfa nema veću zvazdu od Big Zija Topange. Izvajanog tela, pun samouverenosti, sa osećajem za zabavu, on je jahao na najvišem talasu u svetu surfa, i sport doveo u vrh popularnosti. Njegovo ime je bilo sinonim za surfovanje do njegove poslednje trke pre deset godina, kada je uzjahao svoj poslednji talas i nikada se nije vratio.

Od tada, Zi je od zvezde postao legenda, zahvaljujući marketinškom geniju prevarantskog menadžera, Redžija Belafontea. Zahvaljujući Redžijevoj pohlepi, legenda o Big Ziju postala je unosna industrija raznih drangulija koje ne mogu biti dalje od surferskog života kakav je Zi promovisao.

LANI ALIKAI

Lani je očaravajuća mlada pingvinka čije izražajne oči mo gu da pokore ili izleče bez ijedne reči. On aje verovatno i najbolji surfer na Ostrvu Pin Gvi, ali ne traći svoje umeće dokazujući se drugima. Kao spasilac na najboljoj surferskoj plaži na svetu, Lani uživa u svom poslu spasavanja malih pacera i velikih naduvanih surfera, uključujući i Kodija.

PERNATI DŽO

Pernati Džo je možda jedini seoski pevac sa Srednjeg Zapada koji je u prilici da pobedi na desetom Memorijalnom godišnjem Big Zi surferskom turniru. Ogromni razorni talasi ostrva Pin Gvi su jako daleko od onih koji zapljuskuju obale Velikih jezera, ali ovaj simpatični čudak je srećan svuda gde su prijatelji i daske za surfovanje. Pernati Džo i Kodi Maverik brzo postaju prijatelji, prepoznajući jedan u drugome zajedničko iskustvo autsajdera u svom rodnom mestu.

REDŽI BELAFONTE

Manipulativna vidra Redži Belafonte nije ni suzu prolio kada je njegov surferski štićenik, Big Zi Topanga, nestao u talasima ostrva Pin Gvi. Prevarantski menadžer koji je Big Zija pretvorio u rudnik zlata počinje da zarađuje još više na njegovom prividnom nasledniku Tenku Evansu, a velike sume novca i dalje kaplju jer su obožavaoci Big Zija svoju posvećenost pretvorili u podsećanje na legendu. On je već bacio oko na finansijski potencijal mladog i talentovanog surfera Kodija Maverika, ali u međuvremenu rado sebi pripisuje zasluge za stvari sa čijim nastankom nije imao nikakve veze.

MAJKI ABROMOVIČ

Majki Abromovič je mala nervozna ptica sa ekspresnim opravdanjem za svaku nevolju u koju ga baci život ili njegov šef, Redži Belafonte. Nekada lovac na telente za sasvim drugačiji svet mjuzikla, Majki je uvek samo jedan čir daleko od novog velikog otkrića u takmičarskom surfovanju.

TENK EVANS

Pobeda znači sve za razmetljivog kraljevskog pingvina poznatog kao Tenk Evans. Naravno, on je zaista sjajan surfer, i mora biti jer je devet puta za redom osvojio Memorijalni Big Zi turnir, ali u njegovom životu ima malo mesta za bilo šta drugo – osim za odvajanje malo vremena za glancanje trofeja.

PIN GVI-ANCI

Poznati po svojoj sposobnosti da postavljaju lukave zamke u džungli, Pin Gvi-anci su starosedelačko pleme ostrva Pin Gvi. Ova hiperaktina vrsta ptica kreće se malo brže nego prosečan pingvin, i tu karakteristiku naglašav njihov koleričan, povišen ton, i nerazgovetan način govora. Takođe vole da jedu piletinu.

O GLUMCIMA

ŠAJA LEBUF (Kodi Maverik) brzo je postao jedan od najtraženijih glumaca u Holivudu. Njegov urođeni talenat i sirova energija obećavaju mnogo. Nedavno se pojavio u filmu Bobi u režiji Emilija Esteveza, uz Demi Mur i Ilajdžu Vuda. Uskoro će se pojaviti u trileru Disturbia reditelja D.H. Karuza i akcionoj avanturi Transformersi Majkla Beja. Drugi njegovi filmovi su Najbolja igra ikada odigrana, o legendarnom američkom golf igraču, Kako prepoznati svece, sa Robertom Daunijem Juniorom i Rozario Doson, Konstantin, uz Kianu Rivsa; Ja, robot uz Vila Smita; hit akcioni film Čarlijevi anđeli 2, i drugi. 2003, LeBuf je debitovao na velikom ekranu pored Sigorni Viver i Džona Vojta u filmu Zakopane tajne.

ZOI DEŠANEL (Lani Alikai) pamtimo po ulozi u filmu studija Volt Dizni Most za Terabitiju. Prošle godine, Dešanelova je glumila u filmu Winter Passing uz Eda Harisa i Vila Ferela i u Failure to Launch uz Metjua Mekonahija i Saru Džesiku Parker.

Drugi njeni filmovi su Autostoperski vodič kroz Galaksiju, sa Semom Rokvelom, Mos Defom, i Džonom Malkovičem, i Vilenjak reditelja Džona Favroa, sa Vilom Ferelom, Sve prave devojke; Abandon reditelja Stivena Gejgana; Velika nevolja Berija Zonenfelda; Dobra devojka sa Dženifer Eniston; i Posmrtno slovo uz Debru Vinger i Reja Romana.

Debitovala je 1999, u drami Lorensa Kazdana Mamford. Potom se pojavila pored Bilija Krudapa, Kejt Hadson i Franses MekDormand u filmu Kamerona Kroua Almost Famous.

Gledaćemo je uskoro u filmu studija Warner Bros. Kukavicko ubistvo Džesija Džejmsa, uz Breda Pita i Kejsija Afleka, i u filmu The Happening (2008.).

 

DŽEF BRIDŽIS (Big Zi) je jedan od najuspešnijih glumaca Holivuda i četiri puta je nominovan za Oskara. Prvi put je to bilo 1971, za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Pitera Bogdanoviča Poslednja bioskopska predstava u kome je glumio pored Sibil Šepard. Tri godine kasnije, nominovan je za sporednu ulogu u filmu Majkla Ćimina Munja i Lakonogi. 1984, usledila je nominacija za glavnu ulogu u filmu Čovek sa zvezde, za koju je bio nominovan i za Zlatni globus. 2001, nominovan je ponovo za obe nagrade za ulogu u političkom trileru Roda Lurija Kandidat, uz Garija Oldmana i Džoan Alen, u kome je Bridžis glumio Predsednika Sjedinjenih Država.

Njegova karijera ga je provela kroz sve žanrove. Glumio je u brojnim hitovima, među kojima su Seabiscuit Garija Rosa, komična drama Terija Gilijama Kralj ribara, Fantastična braća Bejker, Nazubljena oštrica, Taker: Čovek i njegov san Frensisa Forda Kopole, Blown Away, Neustrašivi Pitera Vira, Američko srce Martina Bela, Vrata u podu, Arlington Road, Muza, Simpatiko, kultna komedija braće Koen Veliki Lebovski, Bela oluja Ridlija Skota, Divlji Bil Voltera Hila, Grad izobilja Džona Hjustona, Dva lica ljubavi, Planeta K-PAX, Loše društvo, Katerov način, Nestajanje, Teksasvil, Jutro posle, Nadin, Vidimo se ujutro, Poslednji američki heroj, Srce zapada i drugi.

DŽON HEDER (Pernati Džo) preko noći je postao senzacija posle svoje debitantske uloge u komediji Napoleon Dynamite.

Od tada, Heder je glumio u filmovima The Benchwarmers i Škola za propalice. Takođe je pozajmio glas jednom od likova u animiranom filmu Čudovišna kuća.

Originalni naziv: SURF'S UP
U bioskopima od: 2007-08-23
Režija: Ash Brannon, Chris Buck
Scenario: Lisa Addario, Joe Syracuse
Uloge: Jeff Bridges, Shia LaBeouf, Zooey Deschanel, James Woods, Jane Krakowski, Jon Heder, Mario Cantone, Brian Benben, Michael McKean
URL: http://www.pravisurferi.com