Home Dešavanja Grad finansira projekte u opštini Obrenovac

Grad finansira projekte u opštini Obrenovac

36
0

 Iz budžeta grada opštini Obrenovac je za realizaciju više projekata odobreno 83,6 miliona dinara, rečeno je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare.– Ovi projekti su na neki način i glavni put kojim se pripremamo za decentralizaciju i prenošenje nadležnosti na opštine, što će uslediti nakon usvajanja zakona o glavnom gradu.

Najveći deo sredstava – 46 miliona dinara odobren je za finansiranje treće faze izgradnje dela Tamnavske ulice u dužini od 700 metara. Za  uređenje dela naselja „Staro igralište” izdvojeno je 11.265.000 dinara. U prvoj fazi urediće se lokacije terena sa pripadajućom infrastrukturom, kišna kanalizacija, izgraditi pešačke staze, a gradiće se i dečje igralište površine oko dva ara. Za izgradnju puta Draževac – Vranić, dužine oko 800 metara koji će povezivati Barajevo i Obrenovac, iz gradskog budžeta odobreno je 5.730.000 dinara, a za održavanje lokalnih nekategorisanih puteva 9,4 miliona dinara – rekao je Zoran Alimpić.

Uređenje Tamnavske ulice, koja će u narednih deset godina funkcionisati kao obilaznica spajajući Beogradski put iza Kolubarskog mosta i put Obrenovac – Ub jedan je od najvećih kapitalnih projekata koji se u Obrenovcu finansiraju sredstvima grada. Ona treba da se uredi tako da može da preusmerava teški saobraćaj dok se ne izgradi prava obilaznica, a istovremeno će biti opremljena trotoarima, javnom rasvetom, fekalnom i kišnom kanalizacijom. Izgradnja će biti gotova 2008. godine, a do sada je u njenu izgradnju grad investirao više od 150 miliona dinara.

– U Obrenovcu se u proteklom periodu godišnje izgrađuje 40 kilometara novih seoskih puteva i ulaže tri miliona evra u širenje toplovodne mreže, čime se svake godine obezbeđuju priključci za nekoliko stotina domaćinstava. U prethodne dve godine kompletno je preuređen centar Obrenovca, odnosno zatvoreno je nekoliko ulica i napravljen Trg Zorana Đinđića. U čitavom centru ostalo je još da se u ulici Miloša Obrenovića promene trotoari i da se ona prilagodi novim uslovima, pa je za prvu fazu ovog posla iz gradskog budžeta izdvojeno 12 milona dinara. Uređenje centra će početi ove, a biće završeno iduće godine – najavio je predsednik opštine Obrenovac Nebojša Ćeran.

Ćeran je rekao i da se u Obrenovcu godišnje izgradi i proda oko 1.000 stanova i da ovo mesto već dobija izgled evropskog grada.