Home [akcija] SVETIONIK ZNANJA – MANIFESTACIJA KOJA POKREĆE MLADE LJUDE IZ CELE SRBIJE DA...

SVETIONIK ZNANJA – MANIFESTACIJA KOJA POKREĆE MLADE LJUDE IZ CELE SRBIJE DA URADE NEŠTO ZA SVOJ GRAD

242
0

Svetionik znanja“ je tradicionalno takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, sport, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja. Sve što je potrebno je da uoče neku dobru promenu koju bi želeli da realizuju u svom mestu, da se prijave i pokrenu.

Svetionik znanja“ se održava treću godinu zaredom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Projekat sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK), uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država.

Jačanje svesti među mladima o značaju i mogućnostima aktivnog učešća u društvu, kako na lokalnom, tako i na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Razvijanje potrebnih veština iz neformalnog obrazovanja, kao što su poslovna komunikacija, projektni menadžment, organizovanje timskog rada i pisanje projekata. „Imajući u vidu nedostatak omladinskog aktivizma, naročito u manjim ili ruralnim sredinama, kao i među osetljivim društvenim grupama, pružanje konkretnih smernica, znanja, veština, sposobnosti, razmena iskustava, kao i stručno vođenje i podrška mladima pri osmišljavanju i sprovođenju konkretnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici su od izuzetne važnosti za jačanje samopouzdanja, motivacije, preuzimanja odgovornosti, predlaganja rešenja za probleme“, istakla je Maja Rubin projektna menadžerka Asocijacije za afirmaciju kulture.

Kako izgleda učešće u Svetioniku znanja? Priliku za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolci iz različitih gradova Srbije imaju na svečanom otvaranju, kada se definišu timovi po gradovima, upoznaju sa mentorima i predavačima. U Vršcu, prisustvuju trodnevnom seminaru koji obuhvata smeštaj, predavanja, radionice i zabavni program. Tokom seminara timovi srednjoškolaca određuju i definišu projekte kroz žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

Nakon seminara sledi tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partnerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju Svetonika znanja, gde radove ocenjuje stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Svetionik znanja spaja proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije kroz učenje i rad na unapređenju mesta u kojima žive. Učešćem u Svetioniku znanja mladi ljudi imaju priliku da uče od eminentnih stručnjaka osnove projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.

Učešće u Svetioniku znanja je višestruko korisno, ali i zabavno, a potpuno je besplatno! Zainteresovani učenici srednje škole koji žive na teritoriji Srbije samo treba da se prijave za učešće na linku ovde, ili putem zvaničnih kanala Svetionika znanja na društvenim mrežama. Konkurs za učesnike je otvoren do 1. novembra.