Home [treninzi] KONKURS ZA DESETU GENERACIJU NA PROGRAMU PODELI SVOJE ZNANJE

KONKURS ZA DESETU GENERACIJU NA PROGRAMU PODELI SVOJE ZNANJE

126
0

Raspisan je konkurs za jubilarnu 10. generaciju mentorina, u okviru programa “Podeli svoje znanje”, koji zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski pokret u Srbiji.

Pozivamo mlade žene, koje imaju minimum šest meseci relevantnog profesionalnog angažmana (volontiranje, stažiranje, radni odnos, itd.) sa teritorije Republike Srbije da se prijave. Posebnu podršku program pruža mladim preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Cilj programa “Podeli svoje znanje” je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

Program se realizuje na četiri nivoa:

  • rad sa mentorkom – kroz bilateralne susrete i neformalne razgovore, uzajamno motivisanje i mobilizacija mentorina i mentorki, otvaranje mogućnost za mlade žene da pokrenu svoje karijere ili promene oblasti rada, da se dalje razvijaju i usavršavaju.
  • zajednički događaji – okrugli stolovi i radionice i različiti događaji koji okupljaju mentorine i mentorke, kao i alumnistkinje, ali i druge zainteresovane. Radionice su namenjene osnaživanju i jačanju različitih veština koje im nedostaju. Okrugli stolovi su namenjeni razgovoru sa različitim ženama iz različitih profesija, kao i na njihove lične priče i izazove sa kojima se kao žene susreću u svom radu;
  • individualna podrška mentorinama i mentorkama od strane programskog tima;
  • Mentorska šetnja – završni događaj Programa, na kojem mentorke i mentorine dobijaju sertifikate i u okviru razgovora na različite teme podižu svest o značaju mentorstva, kao i umrežavanja i deljenja znanja. Mentorska šetnja je deo globalne incijative Vital Voices Global Leadership Network u okviru koje se svake godine u nekoliko država širom sveta organizuje niz mentorskih šetnji širom sveta, u istom danu.
Program omogućava:
  • Unapređenje ličnih znanja i veština;
  • Ekonomsko i profesionalno osnaživanje pozicije žena u Srbiji;
  • Razvoj i unapređenje ženskog liderstva, kao i percepcije istog;
  • Kreiranje mreže novih liderki;
  • Intergeneracijsku i intrageneracijsku saradnju;
  • Prenošenje znanja i iskustava u okruženje
  • Promociju uspeha i dostignuća žena.

Model mentorstva je razvijen u svetu i uspešno se realizuje uskoro svim društvenim sferama, od nauke, preko biznisa do politike. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Srbiji. Proces evropske integracije Srbije je proces reforme institucija i izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva, osnažene i uspešne žene jedan su od stubova takvog društva.

Kroz učestvovanje u programu mentorstva kao mentorine dobijate priliku da savladate značajne veštine umrežavanja, da upotrebite iskustava koja već imate i steknete nova, da dobijate savete kako da dalje razvijate svoju karijeru, da dobijete savete kako da se zaposlite ili promenite posao, da učite o mogućnostima daljeg usavršavanja i mogućnostima međunarodnih razmena, da dobijete korisne savete u vezi sa apliciranjem na konkurse, usavršavanja i slično.

Program će se realizovati u periodu od januara do novembra 2020. godine. Za to vreme, mentorka i odabrana mentorina će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno sastajati. Planirano je organizovanje 2 okruga stola gde će sve učesnice programa razmenjivati mišljenja i iskustva i razgovarati na različite teme, 3 radionice koje će za cilj imati dodatno osnaživanje i dve javne debate koje će biti organizovane van Beograda. Događaju su svake poslednje subote u mesecu (osim u martu (7.mart 2020) i julu).

Mentorine će biti uparene sa mentorkama u skladu sa njihovom profesionalnom orijentacijom i interesovanjima.

FORMULAR ZA PRIJAVU nalazi se na LINK -u.