Home [njuz] Ne upisivati master studije na istom fakultetu

Ne upisivati master studije na istom fakultetu

38
0

calendar.gifU očekivanju odluke Skupštine Srbije o tome da li će prihvatiti tumačenje Zakona o visokom obrazovanju njenog Zakonodavnog odbora da se master i diplomirani sa VII – 1 stručne spreme izjednače, studenti nisu sigurni pod kojim uslovima će se ta odluka sprovoditi, odnosno da li će im biti izjednačena samo prava, kako Odbor predlaže, ili zvanja kako oni zahtevaju. Isto tako, studenti ne znaju da li da upisuju master studije ili ne, jer postoji mogućnost da time zabadava daju novac ukoliko diplomirani i masteri budu izjednačeni u pravima i zvanjima.

Nemanja Stamenčić, član Izvršnog odbora Studentske unije Srbije, za Danas kaže da ukoliko Skupština izjednači diplomirane i mastere, studenti ne treba da upisuju master studije na fakultetima koji su završili "jer će dobiti zvanje koje već imaju, a moraće da plate upisninu od nekoliko hiljada dinara".

Srećko Šekeljić iz Saveza studenata Beograda slaže se sa tim i dodaje da to treba da učine samo ako se dobro raspitaju i ocene da se u master programu nalaze novi predmeti posle kojih će steći nova znanja. Šekeljić za Danas kaže da je dobro ukoliko diplomirani žele da upišu master na drugom fakultetu, jer je to prekvalifikacija koja je uvek preporučljiva.

Kada je reč o nedoumici koju izaziva izjednačavanje prava i zvanja, odnosno diploma, Šekeljić navodi da "izjednačavanje prava u praksi znači izjednačavanje zvanja, zato što na osnovu zvanja ostvarujemo određena prava".
– Apsurdno je reći izjednačavamo prava, a ne zvanja. Zakonodavni odbor Skupštine je izjednačio prava. U skladu sa tim tumačenjem i u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju moguća je zamena diploma i ostalo je nejasno pitanje fizičke zamene diploma.
Pretpostavljamo da će pojedini fakulteti opstruirati zamenu. Nisam siguran zašto, ali smatram da to ne bi trebalo fakultetima da bude problem – kaže sagovornik Danasa.

S tim se slaže Stamenčić koji od fakulteta očekuje da svakom diplomiranom, koji dođe i traži da mu se izda master diploma, izađe u susret bez polaganja bilo kakvih ispita uz plaćanje administrativnih troškova.
On je novinaru Danasa rekao da će studenti žestoko reagovati ukoliko Univerzitetska zajednica ne bude poštovala odluku Skupštine, kao i da će pravdu potražiti na sudu.

Međutim, Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, za naš list kaže da zamena diploma stvara konfuziju i da je nepotrebna.
– Ne možete nekome ko je završio elektrotehniku pre 32 godine da date zvanje mastera kada u vreme njegovog studiranja toga nije bilo. To devalvira celu reformu.
Novi zakon treba da se odnosi na budućnost, a ne na prošlost. Dolazimo u situaciju da master treba da se pozicionira u odnosu na diplomiranog, a ne obrnuto. Zamena diploma podrazumeva da 80 odsto plana i programa bude isto sa programom mastera, a to je moguće za pet ili šest generacija unazad. To fakulteti treba da procene. Kada nekom dajete master morate mu dodeliti bodove i dati dodatak diplomi. To je nemoguće uraditi sa diplomiranima koji nisu radili po novim planovima i programima, odnosno slušali su predmete koji sada ne mogu da se na taj način vrednuju – objasnio je Kovačević.

SUS je postavio pitanje da li to znači da diplomirani koji su završili pre 30 godina treba da idu na doškolovanje svaki put kada se promeni program i zakon.
Šekeljić je objasnio i položaj diplomiranih i mastera na tržištu rada.
– Poslodavac, trenutno može da raspiše konkurs za mastere i da na razgovor ne pozove diplomiranog koji se prijavi uz obrazloženje da nema potrebne kvalifikacije.
Kada diplomirani i masteri budu izjednačeni moći će da se javljaju na iste konkurse bez razlike u pravnom smislu. Na poslodavcu ostaje odluka da kroz razgovor odluči koga će zaposliti – objašnjava sagovornik Danasa.

Postoji još jedno otvoreno pitanje, a to je nastavak studija. Šekeljić, Stamenčić i rektor Kovačević složili su se sa tim da masteri i diplomirani pod istim uslovima treba da konkurišu na doktorske i specijalističke studije, odnosno da fakulteti ne mogu diplomiranim da postavljaju veće uslove nego masteru.

Priznavanje diploma u inostranstvu

Kada je reč o priznavanju diploma u inostranstvu, prema Šekeljićevom mišljenju naši diplomirani će moći da konkurišu na sve doktorske studije u inostranstvu jer u njihovim konkursima po pravilu piše da mogu da se kandiduju oni koji imaju zvanje mastera ili ekvivalentno tome, što kod nas znači diplomirani.

Izvor: Danas