Home Mladi su zakon! U toku realizacija projekta “Knjigoskop – biblioteka odabranih omladinskih knjiga”

U toku realizacija projekta “Knjigoskop – biblioteka odabranih omladinskih knjiga”

191
0

Čitalački klub za tinejdžere Mreža B.O.O.K. održao je prve dve beogradske promocije kataloga vršnjačkih čitalačkih preporuka, pod nazivom “Knjigoskop – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga”. Ovaj katalog obuhvata 24 savremena romana za mlade (young adult žanr), objavljena kod nas u prethodne četiri godine, koje su odabrali, preporučili i o njima napisali kratke prikaze sami članovi i članice Mreže B.O.O.K.

Prva promocija održana je 8. marta 2019. u Američkom kutku u Domu omladine Beograda, kao deo osmomartovske radionice u kojoj je predstavljen roman “Drčna” američke autore Dženifer Matu, koji je takođe prikazan u ovom katalogu. Druga promocija održana je 12. marta u Dečjoj biblioteci Zmaj, čime je označen početak kampanje Mreže B.O.O.K. za popularizaciju biblioteke Zmaj među beogradskim srednjoškolcima.

Katalog “Knjigoskop – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga” objavljen je i štampan uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kroz projekat “Mladi su zakon”, čiji je resurs centar za Grad Beograd i Južnobanatski region Centar za građansko delovanje.

U okviru ovog projekta, do kraja marta mladi članovi i članice Mreže B.O.O.K. održaće još dve promocije u Beogradu, kao i promocije u Pančevu i Obrenovcu, a zatim tokom proleća sledi serija promotivnih događaja u beogradskim osnovnim i srednjim školama i bibliotekama.

Mreža B.O.O.K. je čitalački klub koji okuplja učenike beogradskih srednjih i završnih razreda osnovnih škola, a osnovan je krajem 2014. godine. Članovi kluba se okupljaju jednom nedeljno u prostorijama Dečje biblioteke Zmaj u Beogradu, kako bi diskutovali o omiljenim knjigama, razmenjivali preporuke za čitanje i organizovali akcije promocije čitanja među svojim vršnjacima u Beogradu i drugim gradovima. Rad kluba su dosad podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Gradska kancelarija za mlade u Beogradu, kao i predstavnici privatnog sektora.

Katalog “Knjigoskop – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga” možete preuzeti ovde.