Home [ volontiranje ] EVS na vratima Balkana

EVS na vratima Balkana

272
0

Završavajući studije, mučilo me je pitanje: šta dalje? Posao? Putovanja? Još učenja? Ili sve to u jednom? Ako i vama poslednja opcija zvuči primamljivo, EVS (Evropski Volonterski Servis) je ono što tražite. 

Nakon skoro tri meseca u ovom belom gradu na moru, u kom se prepliću mnoge kulture i na čijim se ulicama čuje nekoliko jezika na svakom koraku, mogu slobodno reći da je Trst bio pravi izbor za jedan projekat kao što je EVS. Pre nego što sam pošla na ovu devetomesečnu avanturu bila sam razumno uplašena, uzbuđena i, pre svega, motivisana – da živim u inostranstvu, da otkrivam različite realnosti i razbijam predrasude, da menjam i budem promenjena i da učim svakog dana ne sedeći nad knjigom.

Šta se od toga desilo do sada? Od svega pomalo! Jedna od divnih mogućnosti koje ovaj program pruža je i besplatno učenje jezika, što će vam naravno pomoći u samoj integraciji u zajednicu. Izabravši Italiju, bila sam unapred svesna da ću biti primorana da govorim italijanski u svakodnevnim situacijama (u ovom slučaju predrasuda je tačna: Italijani nisu najbolji poznavaoci engleskog). Sama činjenica da morate izaći iz svoje “komfor zone” je odskočna daska za snalaženje na novom jeziku.

Iz prethodnih iskustava u nevladinom sektoru (a progami se u najvećem broju slučajeva obavljaju upravo u nevladinim organizacijama) saznala sam mnogo o neformalnom obrazovanju i ove metode učenja su me veoma privukle jer nude mnogo slobode, kreativnosti i izazova. Lepota EVS-a je u tome što ste slobodni da isprobavate, eksperimentišete i steknete veštine za koje nikada niste ni mislili da će vam trebati. Moja želja je bio projekat sa temom zaštite životne sredine (jer sam studirala ekologiju), a evo upravo sedim i dizajniram logo za kampanju o mobilnosti mladih u Evropi…

Ako ste posle ovoga bar malo zaintrigirani, a po prirodi bar malo znatiželjni, trk na EVS pretraživač, gde vaš idealan projekat nestrpljivo čeka!

Autor teksta je Jovana Mirjanić koja je svoj EVS program realizuje u italijanskoj organizaciji Arci Servizio Civile, uz podršku sending organizaicje iz Srbije – Kancelarije za mlade opštine Obrenovac.