Home Saveti od iskusnih Seminar i predavanje: KLASIČNA HATHA JOGA – razvijanje energije i unutrašnje ...

Seminar i predavanje: KLASIČNA HATHA JOGA – razvijanje energije i unutrašnje stabilnosti

268
0

Seminar na temu “KLASIČNA HATHA JOGA – razvijanje energije i unutrašnje stabilnosti” održaće se od 26. do 27. januara u Beogradu u organizaciji Srpske Joga Unije. Na ovom seminaru koji vodi Sanjasi Anandaratna iz Švajcarske, biće istražen klasičan pristup Hatha joge kroz sistematičan rad asana, pranajama, mudri i bandhi. Takođe će biti zastupljene i Satjananda joga nidra i meditacija.

Fizički aspekt joge, vežbe joge koje danas svako radi, shvataju se olako i primenjuju se površno. Svrha hatha joge je da zaista oslobodi vitalnu i mentalnu energiju koje su u čoveku ograničene i neprobuđene, da ukloni energetske prepreke nastale nepravilnim vođenjem života. Ako se joga vežbe rade na klasičan način propisanim redosledom, onda je ne samo dobro zdravlje zagarantovano već i mentalna i emocionalna ravnoteža i stabilnost ličnosti.

Ovaj seminar će omogućiti dublje razumevanje praksi joge, njihove dubine i savršenosti, i probudiće  i rasplamsaće motivaciju da se uroni u ličnu praksu ove drevne veštine.

Seminar se održava u Domu učenika srednje železničke škole, a svi zainteresovani treba da se prijave putem linka: http://bit.ly/hatha-joga-seminar
Seminaru će prethoditi javno predavanje koje se održava 25. januara u 18č u Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda. Ulaz na predavanje je slobodan.

Sanjasi Anandaratna je osnivač Samatvam joga škole, joga centra u Cirihu, u Švajcarskoj. Od 2000. godine je posvetio život proučavanju učenja Svami Satjanande Sarasvatija i Svami Niranđananande Sarasvatija. Tokom dugih boravaka u ašramu Biharske škole joge (BSY) i u Rikhijapit ašramu u Indiji, istraživao je kako da se teoretsko znanje o jogi sprovede u praksu i svakodnevni život. Stečeno i duboko utemeljeno znanje o jogi deli sa svima na lak i nadahnut način, nastavljajući i dalje sa svojim ličnim joga treningom boraveći svake godine u ašramu Biharske škole joge, Ganga daršan joga višvapitu, u Mungiru, u Indiji. Anandaratna je kvalifikovani učitelj u Satjanananda joga tradiciji i aktivan član Satjananda joga akademije Evrope.

“Drevni rišiji, kada su razvijali hatha jogu, nisu ni pomišljali da se ona radi u terapeutske svrhe. Iako se joga pokazala vrlo efikasnom u lečenju mnogih teških i neizlečivih oboljenja, ja smatram to samo usputnom, sporednom posledicom. Glavni cilj hatha joge je da se stvori savršena ravnoteža pranične i mentalne sile. Kada se ta ravnoteža uspostavi, sušumna nadi će početi da se budi, sila koja je zadužena da osvetli više centre svesti. Tako da pravi cilj hatha joge nije da se razvije telo ni poboljša zdravlje, već da se energizuju i probude viši centri koji su odgovorni za evoluciju svesti. Ako se hatha joga ne radi sa tim ciljem, onda je njena prava svrha izgubljena”, Svami Satjananda (Yoga Magazine, mart 1980).

Dodatne informacije: yogaseminari@gmail.com