Home Mladi su zakon! Održan “Dan reanimacije” u okviru projekta “Prvi red hitnosti”

Održan “Dan reanimacije” u okviru projekta “Prvi red hitnosti”

428
0

Medicinska škola “Stevica Jovanović” Pančevo organizovala je 17. decembra “Dan reanimacije” u okviru projekta “Prvi red hitnosti”, koji je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta, u okviru programa “Mladi su zakon”, a preko resurs centra Centar za građansko delovanje.

Projekat za cilj ima podizanje nivoa znanja, ali i sticanje dodatnih veština u oblasti prve pomoći, prvenstveno učenika medicinske škole. Projekat “Prvi red hitnosti”, na savremen, interaktivan i atraktivan način vrši dodatnu obuku učenika medicinske škole u ovoj oblasti i putem specijalizovanog treninga i realizacije serije pokaznih i simulacionih vežbi podiže nivo znanja i veštine učenika kada je urgentna medicina u pitanju. Stvaranjem kvalitetnijeg i kompetentnijeg kadra koji u kriznim situacijama može pružiti prvu pomoć, podiže se bezbednost mladih, ali i svih građana na teritoriji Pančeva.

Osnovna prva pomoć trebalo bi da predstavlja deo elementarnog znanja svake osobe. Model u kojem se prilikom neželjenih situacija pruži samopomoć ili uzajamna pomoć  je prikazan kao onaj koji na najbolji način smanjuje smrtnost, ali i komplikacije zbog povređivanja ili naglo nastale bolesti.

Nosioci aktivnosti u okviru “Dana reanimacije” bili su učenici i nastavnici, članovi sekcije prve pomoći, ali i nastavnici koji realizuju nastavu zdravstvene nege u bloku za učenike završnih razreda. Aktivnost je realizovana u hali Medicinske škole “Stevica Jovanović”.

Učešće je uzelo 23 učenika u ulozi realizatora, 12 nastavnka, kao i preko 120 učenika završnih godina u ulozi polaznika iz sva četiri obrazovna profila. Tokom akcije korišćeno je preko 20 različitih lutki za reanimaciju, kao i desetak specijalnih aparata. Polaznici su na početku prošli mere osnovne životne potpore na 9 punktova na kojima su bili predstavnici svih organizacija. Nakon toga, po sistemu rotacije održana su i posebna predavanja.

Partneri u realizaciji akcije su bili Dom zdravlja Pančevo, Crveni krst Kovin i Crveni krst Pančevo.