Home [njuz] Vizne olakšice od 1. januara sledeće godine

Vizne olakšice od 1. januara sledeće godine

26
0

pastarchives.jpgBrisel – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić potpisao je juče u Briselu sa potpredsednikom Evropske komisije Frankom Fratinijem i ministrom unutrašnjih poslova Portugalije Ruizom Karlosom Pereirom sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.

Takvi sporazumi su potpisani i sa ostalim zemljama zapadnog Balkana, saopštila je Evropska komisija. „Potpisivanje sporazuma predstavlja važnu političku odluku ka bližoj saradnji EU i zemalja zapadnog Balkana u osetljivim oblastima migracije i kretanja ljudi”, rekao je Fratini, dodavši da će ovo, zajedno sa napretkom u oblastima pravde, slobode i bezbednosti omogućiti početak dijaloga o ukidanju viznog režima.

Pored Srbije, sporazum je potpisan i sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Komesar EU za proširenje Oli Ren pozdravio je potpisivanje sporazuma ističući da će on pomoći poboljšanju kontakata između građana EU i Balkana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u saopštenju istaklo da je potpisivanje sporazuma predstavlja izuzetno važan korak za našu državu i sve njene građane, jer Srbiju dovodi na pola puta do bele šengen liste, odnosno potpunog ukidanja viza za naše građane, što predstavlja primarni cilj.

Zaključivanjem jedinstvenog Sporazuma o readmisiji sa Evropskom unijom obezbeđeni su uslovi za postepen, organizovan i institucionalizovan povratak naših državljana iz zemalja Evrope u kojima se nalaze bez prava boravka. Ovim sporazumom precizno je određeno u kojim situacijama je Srbija u obavezi da prihvati ove osobe, a to je samo ako se utvrdi direktna veza i naša odgovornost za njihov nelegalni boravak u zemljama Evropske unije navedeno je u saopštenju.

Sporazum o viznim olakšicama koji će omogućiti pojedinim kategorijama građana Srbije da lakše putuju u zemlje EU stupa na snagu 1. januara 2008. godine. Sporazum se odnosi na poslovne ljude, advokate, lekare, arhitekte i druge samostalne profesije.
– Sporazum o viznim olakšicama se odnosi  i na druge situacije u kojima naši građani mogu da putuju, na primer, radi lečenja, turističkih putovanja, poseta rodbini, prisustvovanje sahranama i slično. One se odnose i na broj dokumenata potrebnih za dobijanje viza. Takođe, poštovanjem roka prethodne vize, sledeću vizu određene kategorije stanovnika mogu dobiti na duži period, pa čak i do pet godina. Cena vize za sve građane ostaje ista, a za veći broj navedenih kategorija viza će se izdavati besplatno – objašnjeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Tanjug i D. S. V.