Home [ volontiranje ] Volonterski projekti kao prilika za sticanje iskustva

Volonterski projekti kao prilika za sticanje iskustva

241
0

Verovatno ste već čuli za EVS, odnosno volonterske projekte koji omogućavaju mladima da volontiraju u nekoj od evropskih zemalja u okviru Erazmus+ programa. Ako niste, onda vam toplo preporučujemo da pročitate utiske troje mladih volontera iz Sombora, koji su učestvovali na projektu „EVS Mega – EVS in XVIII Mediterranean Games Tarragona 2018“ održanom u Taragoni u Španiji, od 8. juna do 8. jula ove godine.

Troje mladih iz Sombora, Dunja, Milica i Luka, su prvi put u životu učestvovali u EVS projektu i zamolili smo ih da nam opišu svoje volontersko iskustvo na Mediteranskim igrama u Taragoni.

„Za ovaj volonterski projekat sam se prijavila zato što volim da putujem i upoznajem nove ljude sa različitim životnim pričama. Iako u početku nisam znala šta da očekujem, ovaj projekat mi se veoma dopao, pogotovo zbog atmosfere koja je vladala“, objašnjava Milica Aleksić i dodaje da je njeno dosadašnje volontersko iskustvo bilo ograničeno na volontiranje u Crvenom krstu, te da je ovo bilo potpuno novo iskustvo za nju. Prema njenim rečima, u prvoj nedelji su imali trening na kome su učili o konfliktima, kako se suočiti sa njima i rešiti ih, kao i obuke na temu motivacije, timskog rada i slično. Tokom volonterskog projekta su se konstatno informisali i o drugim mogućnostima i događajima koje mladima pruža Erazmus+ program.

Tokom volontiranja na Mediteranskim igrama oprobala se u različitim poslovima, ali kaže da joj je najviše dopalo kada je asistirala u takmičenju u odbojci na pesku, jer joj je to jedan od omiljenih sportova. „Prijateljstva koja sam sklopila za mesec dana u Taragoni zaista mislim da će trajati ceo život, a ono što sam naučila me je zauvek promenilo i imaće velik uticaj na moj život“, kaže Milica i dodaje da bi svakoj mladoj osobi preporučila ovakvo iskustvo, kao i da za nju ovo nije poslednji ovakav projekat nego tek početak.

Za Luku Aleksića ovo je takođe bilo prvo volontersko iskustvo, ali je za razliku od sestre Milice on ranije imao prilike da bude deo sportskih manifestacija, što kao učesnik, što kao pomoćnik u organizaciji. „Radio sam u Convention centru za info pultom gde sam pružao različite informacije učesnicima, što mi je pomoglo da unapredim znanje engleskog jezika i komunikaciju sa drugima. U isto vreme, uvideo sam neke svoje mane i vrline i shvatio da ljudi prepoznaju i cene rad i trud“, kaže Luka i dodaje da se njegovo samopouzdanje i životno iskustvo popelo za stepenicu više.

 

Dunji Mirić je ovo takođe bilo prvo volontersko iskustvo i priznaje da je u početku bila uplašena, ali dodaje da je već nakon prvih par dana provedenih u Taragoni shvatila da joj predstoji zanimljivih tridesetak dana. „Prve nedelje smo imali treninge koji su nam pomogli da se međusobno bolje upoznamo, oslobodimo strahova, da poradimo na samopouzdanju i motivaciji. Nakon toga su usledile pripreme za Mediteranske igre gde je svako imao svoj posao tokom takmičenja“, objašnjava Dunja i dodaje da je njeno zaduženje bilo pravljenje akreditacija u hotelu Caribe, gde je imala priliku da upozna sve učesnike, unapredi engleski jezik i nivo komunikacije.

Osim sticanja novih i unapređivanja postojećih veština i znanja tokom volontiranja, ona kaže da je izgradila prijateljstva koja će trajati do kraja života. „Uspomene koje nosim odande i situacije kroz koje smo prošli zajedno ostavile su na mene ogroman uticaj. Volela bih da svakoj mladoj osobi preporučim ovakav projekat jer je ovo ogromno iskustvo“, dodaje Dunja.