Home [njuz] 10. Smotra Saveza izviđača Srbije ovog leta u Beogradu

10. Smotra Saveza izviđača Srbije ovog leta u Beogradu

309
0

Savez izviđača Srbije u periodu od 27. jula do 5. avgusta 2018. godine organizovaće 10. Smotru Saveza izviđača Srbije u Beogradu na Adi Ciganliji. Jedna od izviđačkih aktivnosti, možda i najveća u Srbiji, Smotra saveza izviđača Srbije organizuje se svake 4 godine u drugom gradu. Ovogodišnja Smotra koncipirana je kroz 4 tematske celine Zaštita životne sredine, istorija i tradicija Srbije, kultura i nauka. Deca i mladi iz Srbije, kao i iz preko 10 država sveta kroz radionice imaće priliku da upoznaju Srbija, ali i da razmene iskustva u radu sa izviđačima iz različitih zemalja.
Učesnici 10. Smotre SIS, njih preko 800 kako na prostoru same Ade Cignalije, tako i kroz ceo Beograd, imaće priliku da obiđu nekoliko značajnih naučnih i istorijskih institucija, i na taj način bliže se upoznaju sa istojim, kulutorm i tradicijom i naukom Srbije. Izviđači iz Srbije i inostranstva moći će da da se oprobaju u tkanju i pletenju, ali i da nauče više o narodnim nošnjama iz raznih krajeva Srbije, prave makete objekata ili same kamp objekte tokom radionica tradicionalnog izviđaštva. Takođe radionice će održati i predstavnici četiri religije zastupljene i u Srbiji, predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve, te Islamske i Jevrejske zajednice. Učesnici Smotre imaće priliku da tokom večernjih aktivnosti 2. avgusta budu učesnici Žive biblioteke kada će moći da kroz razgovore sa predstavnicima različitih osetljvih i manje zastupljenih grupa mladih saznaju više o njima, njihovom životu, ali i da oni čuju više o izviđačima od samih izviđača.
Takođe tokom Smotre, učesnici će kao i na drugim izviđačkim aktivnostima učestvovati na večernjim kulturno-zabavnim aktivnostima.

Obzirom da je i sam teren Smotre u krugu najpopularnije kupališta u Beogradu, učesnici će imati organizovane i razne itneraktivne aktivnosti na vodi i Avantura dan, kao i izlete do nekog od značajnih mesta Beograda.

Često se može čuti da deca malo vremena provode u prirodi i sa drugarima, već da su češće uz računarsku opremu i društvene mreže. Izviđači, kao najstarija organizacija u Srbiji, ali i svetu, postoji već više od 100 godine. Kroz rad u malim grupama dece i mladi zahvaljujući vršnjačkim edukatorima, starijim drugarima koji su već prošli kroz izviđački program, mogu se naučiti snalaženju u prirodi, kako da izgrade timskih duha, steknu komunikacione veštine, a sve što im može pomoći u daljem životu i van izviđačke organizacije.

Svi zainteresovani stanovnici naše zemlje koji žive u Beogradu ili se trenutno budu zatekli u Beogradu, kao i turisti iz drugih zemalja, imaće priliku da jedan dan provedu sa izviđačima. Tačnije, u sredu 1. avgusta, na dan kada je osnovan izviđački pokretu u svetu, među izviđačima poznat i kao Dan svitanja, biće priređen Otvoreni dan i sajam izviđaštva. Tog dana svim zainteresovanim posetiocima Ade, ali i onima koji namerno dođu na Adu Ciganliju, izviđačke grupe iz Srbije(Beograd, Niš, Novi Sad, Kruševac, Zaječar, Subotica,Šabac i dr.), ali i Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Izraela, Francuske, Ukrajine, Slovenije, Švajcarske i drugih zemalja, predstaviće svoj rad i bliže im objasniti ko su i šta rade izviđači u svetu, a i kod nas.