Home [njuz] Traži se krevet više u domovima

Traži se krevet više u domovima

46
0

redizajn.jpegOd 70 hiljada studenata, koliko ih je na Univerzitetu u Beogradu, tek će trećina uspeti da dobije smeštaju u nekom od studenjaka! U 11 domova Studentskog centra Beograd biće slobodno 9.558 kreveta. Preostali akademci iz unutrašnjosti moraće debelo da plate za kiriju.

Kako nam je objasnio Zoran Trninić, rukovodilac službe smeštaja ove godine se očekuje skoro isti broj brucoša kao i lane. Rok za prijavu traje do subote, a već je 1.200 akademaca predalo dokumenta, ne bi li dobili krevet u nekom od studentskih domova.
– Prošle godine se prijavilo 1.940 brucoša, a smeštaj je bio obezbeđen za 970 akademaca prve godine – istakao je Trninić.
– U zavisnosti od broja onih koji konkurišu odobravaju se slobodna mesta.

Za ovu privilegiju roditelji budžetskih studenata biće ispražnjeni za čitavih 800 dinara mesečno, koliko i košta smeštaj u domu "Karaburma". Nešto skuplji krevet je u Studentskom gradu i iznosi 1.138 dinara.

Ipak, oni koji budu bili prinuđeni da "izližu" cipele tražeći stan moraće to i da plate. Studenti i đaci iz drugih gradova Srbije najčešće gledaju garsonjere i jednosobne stanove. Za njih treba izdvojiti najmanje 150 evra i to na Ceraku, Miljakovcu, Karaburmi ili u Višnjičkoj Banji.
Rentiranje ovakvih stanova u Novom Beogradu, Vračaru, Dorćolu, Banovom brdu, Autokomandi i Dušanovcu staje i do 300 evra mesečno.

– Ukoliko ne dobijem smeštaju u nekom domu, roditelji će morati da mi plaćaju kiriju – priča Sanja Jerić, student prava iz Niša.
– Naravno da ću morati da nađem cimerku, jer bi bilo neizvodljivo da živim sama. Ovako ćemo sve troškove deliti.

Smeštaj

Pravo na smeštaju u studentske domove imaju brucoši, studenti druge do šeste godine studija i apsolventi, koji nisu izgubili više od jedne godine na fakultetu.
Pravo na krevet imaju i postdiplomci koji su prvi put upisali zimski semsetar, finansiraju se iz budžeta i nisu u radnom odnosu.

Izvor: Večernje novosti