Home [njuz] BIOODRŽIVI SVET u Domu omladine Beograda

BIOODRŽIVI SVET u Domu omladine Beograda

122
0

BIOODRŽIV SVET – manifestacija posvećena obeležavanju Svetskog dana životne sredine biće održana petog juna u Domu omladine Beograda. Ulaz je besplatan.

Program počinje u 18:30, panel diskusijom „Kakav je (prirodni) ukus biznisa?‘‘, na kojoj će se razgovarati o koorelaciji biodiverziteta i novih poslovnih mogućnosti odnosno o održivom korišćenju prirodnih resursa, sa posebnim fokusom na pčelarstvo i organsku hranu. Učesnici u diskusiji su: Dr Ljubiša Stanisavljević sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Katarina Milenković iz Ama centra – Baštalište, i Vladimir Savanović iz Udruženja pčelara Leskovac. Razgovor sa panelistima će voditi Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet (GIZ-ORF BD).

Nakon panel diskusije, sve posetioce očekuje iznenađenje – najukusniji kokteli od organskog voća i povrća, i medenjaci koji će ih napuniti zdravom, čistom i pozitivnom energijom, kako bi ispratili, jedan od najznačajnijih filmova o ulozi pčela u prirodi i njihovom posebnom značaju za opstanak ljudi na Planeti, „Više od meda“, čuvenog reditelja Markusa Imhofa. Ovo višestruko nagrađivano ostvarenje, zahvaljujući izuzetnoj tehnici snimanja, pruža detaljan uvid u život pčela i vodi nas na put oko sveta tragajući za odgovorom na pitanje – „Zašto pčele nestaju?“. Projekcija filma je zakazana za 20 časova.

Trejler za film:

Manifestacija počinje zvanično u 18:00 časova, od kada će posetioci moći da se prošetaju „Zelenim trgom“ i upoznaju se sa proizvođačima organske hrane i mladim pčelarima, zavire u ogledne košnice i hotel za insekte, prošetaju fabrikom peleta kroz tehnologiju virtuelne stvarnosti. Posetioci sa najboljom kondicijom će sigurno biti zainteresovani da isprobaju vožnju bicikle od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera ili biciklističku rutu EuroVelo 6.

Ulaz na manifestaciju je besplatan ali, zbog ograničenog broja mesta, potrebno je izvršiti prijavu putem linka: https://goo.gl/zrHoYp

Manifestaciju organizuje Green Fest, Dom omladine Beograda i projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope sa mnogobrojnim partnerima. Pored Beograda, manifestacija će biti održana u Subotici i u Sarajevu.

Svetski dan životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine, prvog dana Stokholmske konferencije o čovekovoj okolini, na predlog delegacije Jugoslavije, sa ciljem podizanja svesti o brojnim ekološkim izazovima i potrebi očuvanja životne sredine. Prvi put je obeležen 1974. godine pod sloganom „Samo jedna Zemlja“.