Home [konkursi] NAGRADA ERSTE FONDACIJE ZA DRUŠTVENU INTEGRACIJU

NAGRADA ERSTE FONDACIJE ZA DRUŠTVENU INTEGRACIJU

40
0

taking_notes.jpgNagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju je projekat zamišljen tako da promoviše i daje priznanje organizacijama u javnom i neprofitnom sektoru koje angažuju ljudske sposobnosti, kapacitete i inicijative u pravcu socijalno orijentisane prakse i progresivnih promena u društvu.

Ovaj projekat je sastavni deo programa ERSTE Fondacije za društvena pitanja koji jističe posvećenost ljudskoj i kulturnoj raznolikosti, holističkom ljudskom razvoju, socijalnoj i ekonomskoj pravdi, individualnom i grupnom samoopredeljenju.

Nagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju (u daljem tekstu: Nagrada) unapređuje socijalnu praksu promocijom inovativnih projekata u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope (CSEE). Nagrada obezbeđuje zasluženo priznanje ulozi pojedinaca i grupa u regionu u procesu stvaranja društava koja svima daju jednaku šansu. Društvena integracija u ovom slučaju podrazumeva praktičnu politiku i programe koji podstiču stvaranje stabilnih, bezbednih i pravičnih društava koja obuhvataju diskriminisane, ranjive društvene grupe i ljude sa posebnim potrebama.

Nagrada će biti dodeljivana jednom godišnje za inovativne i kreativne projekte društvene integracije koji imaju efekta i koji unapređuju život ljudima kojima su namenjeni. Namena finansijske komponente ove Nagrade je da pomogne organizacijama dobitnicama da unaprede svoju društvenu praksu.

Osim pružanja finansijske pomoći, Nagrada će pobedničkim projektima omogućiti veću vidljivost. Omogućiće dobitnicima da imaju bolji pristup mrežama potencijalnih partnera i saradnika, kao i bazama podataka kojima rasolaže ERSTE Fondacija. Nagrada će dobitniku omogućiti podršku takođe i u vidu promotivnog video materijala. Svi ostali kandidati iz užeg izbora biće predstavljeni u promotivnom filmu koji će se prikazivati na lokalnim i međunarodnim medijskim kanalima.

Projekti moraju da pokažu efekte, rezultate i održivost. Nagrada je otvorena za javni sektor, civilno društvo, privatne inicijative, verske zajednice i medije.

ZAŠTO?
Ciljevi projekta:
Podsticanje kreiranja i funkcionisanja socijalno orijentisanih projekata, posebno u zemljama u kojima je tokom nekoliko proteklih decenija postojao manjak individualnih inicijativa u pravcu društvene odgovornosti
Promovisanje malih i srednjih organizacija koje imaju inovativne projekte za društvenu integraciju
Podizanje svesti o važnim društvenim pitanjima sa ciljem da se motiviše širi spektar društva u pravcu većeg angažovanja
Podsticanje saradnje izvan geografskih i kulturnih granica kroz izgradnju mreža društvenih inovatora i inovativnih projekata u oblasti Centralne i Jugoistočne Evrope
Davanje priznanja inovativnim projektima koji se bave socijalnim problemima na efikasan način
Podsticanje razmene podataka, informacija i znanja

FOLLOW UP:

Biće pokrenut proces provere kvaliteta efekta ove Nagrade