Home [njuz] Inženjer i profesor sviraju na svadbama i ispraćajima

Inženjer i profesor sviraju na svadbama i ispraćajima

58
0

gitara.jpegOduvek studenti spadaju u najugroženije vrste kada je reč o budžetu kojim raspolažu. Ako stečene fakultetske diplome kasnije ne mogu da se unovče zbog nekonkurentnosti ili ako nikada i ne dođu do diploma, problem postaje znatno ozbiljniji. Zbog toga su česti pokušaji mladih da sopstvenom inicijativom pokušaju da poprave stanje u svom novčaniku.

Muzički „X-bend" u kome sviraju isključivo studenti ili „taze" diplomci predstavlja klasičan primer zarade kroz, kako oni kažu, samoinicijativano radno angažovanje. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje jasno govore da su nesvršeni studenti, pored gimnazijalca, najmanje traženi na tržištu rada.
Pokušaji zvaničnih institucija da se pomogne „ugroženim" vrstama mahom su bezuspešni i zato mladi koji nemaju nikakvu pomoć često sami pokreću „biznis" koji pomaže u preživljavanju.

Milan Beader, gitarista u bendu, inače diplomirani inženjer poljoprivrede ne žuri da nađe posao u struci mada poziva ima. Prema njegovim rečima „posao" u bendu ide solidno, a uz to je i zabavan.
– Postojimo dve godine i odskora nas je šestoro, mada broj i varira. Upoznali smo se na studentskim žurkama i došli na ideju da oformimo grupu za spas života – objašnjava Beader.

Dosad su imali više od 100 svirki po celoj Srbiji i ocenjuju da se najbolje zarađuje na svadbama i ispraćajima.
– Nekad smo pozitivni za 1.000 evra, ali sve zavisi od doba godine i povoda skupa na kom sviramo – dodaje on.
Ipak nisu svi u bendu preterano sigurni u budućnost na polju zabavljačke muzike i svirku doživljavaju tek kao nešto više od druženja i izvora džeparca.

– Moj posao profesora flaute u Srbiji nije nimalo siguran jer ne postoji dovoljno škola i ponuda je velika, a potražnja mala – objašnjava Darko Pavlović, student Muzičke akademije, inače klavijaturista u „X-bendu".
Za njega je sviranje u grupi prilika za džeparac, ali stalno vodi računa i o ostvarivanju kontakata neophodnih za ozbiljnije bavljenje muzikom.
Ostali članovi benda Ivana, Branko, Neša i Ljubiša takođe su zadovoljni mogućnošću zarade koju imaju kroz sviranje, koje im po njihovim rečima znatno olakšava studentske dane.

Izvor: 24 sata