Home [njuz] „FORCA fest – Bosa Noga 2007“

„FORCA fest – Bosa Noga 2007“

82
0

jarboliFORCA Požega, kafe Bosa Noga i prijatelji 25. i 26. avgusta 2007. godine na ekskluzivnom prostoru kafea Bosa Noga, pored reke Rzav u Arilju organizuju prvi „FORCA fest – Bosa Noga 2007“. Namera organizatora je da se ove godine promoviše prostor, a da od sledeće godine ovaj prostor bude pozicioniran na mapi kulturnih dogadjaja Srbije.

Prateće aktivnosti festivala su DJ žurke lokalnog karaktera kao i koncerti bendova Jarboli, Veliki prezir, Euforija i Repetitor u Prijepolju 23. avgusta i Užicu 24. avgusta 2007. godine.

Turneja bendova se realizuje u okviru projekta “Everybody can win: Konfilkti i šta sa njima” a projekat partnerski realizuju Forum civilne akcije “Forca” iz Požege i Gradjanska čitaonica “Libergraf” iz Užica uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Cilj ove turnejeje promocija kulture mira i nenasilja, afirmacija građanske i kulturološke samosvesti mladih, kao i prezentacija ciljeva i aktivnosti projekta. Na turneji učestvuju Veliki prezir, Jarboli, Repetiotr i Euforija, dok u Arilju 26. avgusta nastupaju još Partibrejkers i Kanda, Kodža i Nebojša. Konceri se održavaju u Prijepolju 23. avgusta, Užicu 24. avgusta i Arilju 25 i 26. avgusta.

Angažujući poznate muzičare i koristeći uticaj koji oni imaju na javnost, želja organizator je da dopru do što više mladih građana i da ih, prenoseći im poruku kampanje, uključe u proces pomirenja i izgradnje mira. Poznate ličnosti, a posebno muzičari, koji u monogo čemu diktiraju stilove života mladih u svetu, pa i u Srbiji, mogu na pozitivan način da utiču na mlade i motivišu ih da sami kreiraju socijalne i političke promene u svojim životima i lokalnim zajednicama.

Organizatori ove turneje su mišljenja da su pitanja osnovnih ljudskih vrednosti već sadržana u popularnoj kulturi i da r’n’r bendovi, koji su i ranije učestvovali u različitim kampanjama, svojim radom odlično reprezentuju i afirmišu građansku svest. Masovna kultura ne reflektuje samo pojave u društvu već da ih i diktira. Takođe, imajući u vidu da su Užice, Požega i Prijepolje skrajnuti sa kulturne mape Srbije, i da su kulturni događaji namenjeni mladima u ovim gradovima postali prava retkost, ovi koncerti bi predstavljali i kulturni “prozor u svet” za mlade koji tu žive. Osim što bi doprineli dostizanju ciljeva ovog projekta, realizacija ovih koncerata bi koristila i u dugoročnoj mobilizaciji mladih i njihovom uključivanju u kreiranje socijalnog i kulturnog života u lokalnim zajednicama.

 

{YouTubeVideo id=cERKQDZ1ook}

Ove godine, odredjen je sledeći program festivala:

Subota, 25 avgust 2007. godine:
17.00 – Otvaranje festivala
17.30 – Hip hop potencijal Zapadne obale Srbije + gosti
(Zapadna provincija 031 – Požega, Krang – Kraljevo, No6 & Skinny – Užice,  Ćao inspektori – Čačak, Mc Tane – Lučani, S17 Records – Sombor    +   break dance crew…)           
21.00 – Koncet – Trostruki udar – Jarboli,  Veliki Prezir,  Repetitor, Euforija     
23.00 – DJ Pedja – Požega

Nedelja, 26 avgust 2007. godine:
17.00 – Rock matine – New power generation –  EKG (Mladenovac), Neon (Kosjerić), Invkizicija (Požega), Focal Point (Požega)
20.30 –  Mothership Orchestra
21.30 – Kanda Kodža Nebojša
23.00 – Partibrejkers
1.00 – DJ SIN

Gost festivala – Petar Janjatović – promocija YU Rock enciklopedije I projekta “Ritam promena”