Home [njuz] Fudbal, kriket i plivanje za lakšu integraciju mladih iz osetljivih društvenih grupa

Fudbal, kriket i plivanje za lakšu integraciju mladih iz osetljivih društvenih grupa

112
0

Sportske aktivnosti značajno doprinose lakšem uključivanju povratnika, migranata, dece i mladih u lokalne zajednice u Srbiji i regionu, i ovaj inovativan koncept treba primenjivati u budućnosti, zaključak je prvog dana dvodnevne konferencije „Sport za integraciju povratnika i drugih osetljivih grupa na Balkanu”, koju pod pokroviteljstvom Nemačke razvojne saradnje organizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

 

Više od 300 dece i mladih iz osetljivih grupa učestvovalo je u sportskim aktivnostima kao što su plivanje, kriket i fudbal, kao i u radionicama na temu zaštite ljudskih prava od avgusta do decembra prošle godine u okviru pilot projekta „Dobar start: Sportske aktivnosti za potencijalni razvoj“. Takođe, više od 500 roditelja informisano je o koristima sporta za psiho-fizički razvoj dece i njihovo lakše uključivanje u zajednicu.

Pored toga, koncept primene sporta za uključenje društvenih grupa predstavljen je u 15 osnovnih škola u našoj zemlji, a 22 trenera prošla su obuku za rad sa decom i mladima.

Iskustva su potvrdila da učešće u sportskim aktivnostima doprinosi ne samo boljem fizičkom zdravlju, već da deci i mladima omogućava da unaprede svoje veštine, upoznaju se sa vršnjacima i lakše se integrišu u društveni život zajednice. Kroz sport su jačali samopouzdanje i lične kompetencije poput timskog rada, preuzimanja odgovornosti, mirnog rešavanja sporova, ali su i učili o toleranciji i prihvatanju različitosti, pravičnosti i solidarnosti,“ rekao je Mihael Samec (Michael Samec),  vođa regionalnog projekta u GIZ-u.

Zadovoljstvo rezultatima projekta istakla je pomoćnica ministra za omladinu i sport, Snežana Klašnja: „Sport treba da bude vid dečijeg vaspitanja i razvoja i način života. Ovakve inicijative pomažu da deca i mladi ljudi osećaju da im je ovde mesto, jer i jesu deo naše zajednice. Kao Ministarstvo, želimo da obezbedimo najbolje uslove za bavljenje sportom i vredno radimo na tome. Takođe, veoma je važno da svi mogu da osete pozitivne efekte sportskih aktivnosti, koje doprinose osećaju zajedništva i integracije. Zadovoljstvo je što sa Nemačkom razvojnom saradnjom delimo isti plemenit cilj“.

U primeni koncepta „Sport za razvoj“ fokus je na njegovim društvenim aspektima i koristima, posebno za osetljive grupe kao što su devojčice, osobe sa invaliditetom ili povratnici koji su isključeni iz života zajednice. Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Tatjana Jokanović, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, na konferenciji su se saglasile da je sport aktivnost koja može ne samo doprineti praktičnom ostvarenju ljudskih prava, već se ta prava kroz nju mogu dodatno promovisati i unapređivati.

„Dobar start: Sportske aktivnosti za potencijalni razvoj“ je deo šireg regionalnog projekta „Socijalna prava za osetljive grupe“ Nemačke razvojne saradnje koji se sprovodi sa ciljem promocije koncepta integracije kroz sportske aktivnosti, ali i razvoja ličnih kompetencija i boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja povratnika i drugih osetljivih grupa.